A postásoknak is elegük van, szombaton tüntetnek

Balogh Zoltán
A vírus alatt végzett munkájuk elismeréséért és a magasabb bérezésért szervez július 18-án, Budapesten tüntetést több postás szakszervezet Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter irodája elé, amihez információink szerint vidéki postások is csatlakoznak.

„A Postások a járványügyi veszélyhelyzetben az élvonalban lelkiismeretesen végezték munkájukat, ezért elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a pandémiás helyzet által generált veszteséget a Magyar Posta esetében csak a munkavállalóknak kell viselnie. A többi állami tulajdonú vállalatnál megvalósult a bérfejlesztés és a veszélyhelyzet okozta bevételkiesés ellenére is a munkaerőmegtartás mellett folytatják tevékenységüket” – írják a postás érdekvédelmi szervezetek a tárca nélküli miniszternek címzett levelükben.

A tavalyi béremeléssel égyütt is 12%-kal kevesebb az átlaghoz képest a postai munkavállalók bére. Amennyiben a tulajdonos szándéka az, hogy elmarad az idei évi alapbérfejlesztés, akkor behozhatatlan szakadékot eredményez a postai munkavállalók bérében, tudatja a Postás Szakszervezet, a Magyar Postások Érdekvédelmi Szövetsége és a Postások Független Érdekvédelmi Szövetsége és Kézbesítők Szakszervezete.

A postás szakszervezetek még az év elején kezdtek bértárgyalásba a Magyar Postával, ezt azonban félbeszakította a koronavírus-járvány, így a dolgozói érdekképviseletek csak most ülhettek újra tárgyalóasztalhoz a munkáltatóval.

Bár áprilisban átlagosan 45 ezer forintnyi juttatásban részesültek a postai dolgozók a járványhelyzetre reagálva, ezt valójában csak az év végi 185 ezer forintos jutalmukból csípték le előre. A juttatás ráadásul egyszeri volt, így a béremelések kérdése továbbra is fennáll (az év elejéig visszamenőlegesen is).

Kecsup

foto: Balogh Zoltán MTI

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

One Comment on “A postásoknak is elegük van, szombaton tüntetnek”

Comments are closed.