A reality jövője

Vannak sorozatok, amelyekben színészek játszanak. Akadnak köztük jobbak és rosszabbak, de közös bennük, hogy úgynevezett színművészeket látunk a színen, továbbá hogy forgatókönyv alapján zajlik valamiféle cselekmény. A kereskedelmi televíziózás mélyebb bugyrában találhatóak a reality-k, amelyekben nincsenek színészek, a szereplők nagyrészt személyiségzavaros amatőrök. Nincs előre meghatározott cselekmény – a műsort nagyrészt az alkohol által felszabadított szexuális ösztönök írják. Ennél is aljadékabb műsorfolyam a kamureality, ahol Gáspár Győző, Berki Krisztián meg a hozzájuk hasonló címzetes senkik előre kitalált szituációkat adnak elő, úgy téve, mintha a valós életük zajlana. Ebben a formátumban már egyáltalán nincs cselekmény, csakis hazug észjátszás.

Még a fentieknél is alávalóbb széria, a fővárossal történt legrosszabb dolog az 1944-45-ös ostrom óta: az Éjjel-Nappal Budapest. Itt amatőr szereplők játszanak el amatőr szereplőket, hogy nyomokban is alig létező személyiségüket egy még érdektelenebb, velejéig hazug szerepre cseréljék. A modern kori rabszolgaság szellemében az Éjjel-Nappal Budapest-szereplő Lalinak akkor is Laliként kell megszólalnia, ha a néző épp a szerep mögött álló emberre kíváncsi. Itt a szereplők nem egy szerepért áldozzák fel a személyiségüket, ahogy azt a színészek teszik, és nem az ismertségért dobják oda az intimitásukat, mint a reality-hősök – itt a médium a személyiséget teljes egészében ledarálja, hogy helyébe egy kellően trendi és piacképes identitást emeljen, amit a szereplő aztán úgy visel, mint gyapotot szedő fekete rabszolga a billogot.

Az Éjjel-Nappal Budapest bizonyíték arra, hogy a kereskedelmi televíziózáshoz nem kell színész, kreativitás vagy bármiféle közlés, csak csöcsök, pia meg fél tucat hírnévre és pénzre vágyó fiatal senki. Valaha azt hittem, hogy a valóságshow-k következő generációjában viagrával és egyéb drogokkal telepumpált szereplőket zárnak majd egy szobába, akik addig ki sem jöhetnek, míg legalább egy nemi erőszakra sor nem kerül, ha pedig nem elég jó a nézettség, bedobnak egy pisztolyt is a szereplők közé. Ma már látom, hogy túl igényes és költséges volt a fantáziám. A jövő reality-jeiben a szereplőkön egyszerűen csak nem lesz ruha, és időről időre dugni fognak. Ezt is tömegek zabálják majd, és nem fog többe kerülni, mint a leghitványabb amatőr pornó.

Puzsér Róbert

Forrás: Szélsőközép

Szájhősök tere. Olyan gondolatmorzsák a netről, amik nem feltétlen tükrözik a szerkesztőség álláspontját, de mindenképpen érdemes tudni róluk.

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük