A Saul fia című filmről

HarkaiBB

A Holokauszt témakör egy politikai konstrukció, amiben egyrészt vannak az örök bűnösök és vannak az örök áldozatok. Az „örök” jelző itt igazság szerint a nemzetállami elvből vezethető le, miszerint a nemzetben (rasszban) látja meg az egyén az örökkévalóságot és persze a felelősséget is. A Saul fiát egy zsidó származásúnak kedvelnie kell, ha nem kedveli, ha nem tetszik neki, akkor természetesen neurotikus és valószínűleg öngyűlölő. Ha a Saul fiát egy (magyar) nemzeti érzelmű kedveli, az a személy „furcsa” vagy egyenesen félbolond. Ha a Saul fiát egy libbant nem kedveli, és ezt kifejezi, az politikailag inkorrekt vélekedés, és ezt a vélekedést nagyon ajánlatos elhallgatni, sőt tisztességes sznob beállítódás esetén mintegy kötelező kedvelni ezt a filmakotást.

A Saul fia bírálata VAGY kedvelése tehát AUTOMATIKUSAN a szociopátia, a neurózis, a pszichózis egy fajtáját is mutatja, csakhogy ezeken felül kellene legyen egy valóságos kritikai szemlélet is, amiben esztétikai szempontok érvényesülnek. A témában zajló licitálás valójában egy ‘sérelemgazdálkodásban’ és ‘lojalitás kierőltető versenyben’ való részvétel, ugyanis mindkét oldal a maga tragédiáját lényegesebbnek tekinti, mint a másikét. Az oldalak általában a holokausztot és Trianont állítják szembe, és egymás szemére vetik, hogy azt a másik nem ÉRZI elég tragikusnak. A trianonozás megalázza a liberálist, a holokausztozás pedig megalázza a nemzetit, úgy téve, mintha itt jogfolytonos és felelős személyekről lenne szó. Mindezekkel szemben a holokauszt és Trianon is tragédia, ami nem napjainkban élők megalázásáról, és bűnösnek nyilvánításáról kellene szóljon, hanem a Holokauszt egy ipari méretű népirtásról, Trianon pedig egy versenyképes méretű állam versenyképességének tönkretételéről és az etnikai integritás durva megsértéséről.

Éppen ezért én azt javasolnám, hogy aki csak teheti NE nézze meg ezt a filmet – nehogy BÁRMILYEN véleménye legyen róla. Azt hiszem ebben az esetben ez a legjobb eljárás.

Forrás: Facebook

Szájhősök tere. Olyan gondolatmorzsák a netről, amik nem feltétlen tükrözik a szerkesztőség álláspontját, de mindenképpen érdemes tudni róluk.

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük