A seftelés műfaja a mészároslőrinc

Rendkívül alapos, s egyben roppant udvarias cikkben méltatja a 444.hu a Mátrai Hőerőmű elmúlt három évben történt tulajdonosi átváltozásait.

A lényeg: pár millió forintos alaptőkéjű, frissiben bejegyzett magáncégek mozgattak meg súlyos állami tízmilliárdokat, amelynek eredményképp az adófizetők durván 80 milliárd forintja veszítette el (eddig!) közpénz jellegét, a magyar államnak egy igazi csődtömeg lett a kezében, továbbá a NER lovagjai ugyanennyi pénzzel lettek beljebb, mármint adriai dimenziókban.

S hogy ne maradjon homályban: a seftelés műfaja mészároslőrinc.

Talán már el is felejtettük, hogy annak idején Sukoró jelszóval mentek sittre állami vezetők, szakértők és mások, mármint arra az időre, ami alatt kiderülhetett, hogy ott, abban az ügyben nem történt semmiféle suskus. Bezzeg manapság! Orbán emberei egyelőre nem börtönbe, hanem hajókázni járnak, igaz, nem a semmiért, hanem az ország módszeres kifosztásáért.

Ezenközben Budapesten méltán ünnepeljük a demokráciáért kiálló fiatalokat és fővárosi középosztálybelieket, ami napjaink közéletének kétségkívül fontos és színes eseménye, azonban arra is kifejezetten alkalmas, hogy a naponta és tucatmilliárd forintos léptékben zajló, közösség elleni “kormányzati” rablóhadjárat kártéteményeit elfedje.

Az egyetem valóban legyen a diákoké, a tanároké és a kultúrára vágyó polgároké, ám ugyanez a vágy kijárna mindazoknak, akik most a burjánzó szociális válság áldozataivá válnak, s gyakorlatilag egész életükre veszítik el a tényleges esélyeiket, mert a szegénység a nyomorban tartja őket. Nekik nem lesz se szabad ország, se szabad egyetem.

Beszéljünk világosan, úgymond a gazdaság nyelvén!

A kormány kegyeltjei által ellopott közpénz-hegyek mértéke sokszorosan elégséges lenne egy “csupán” megháromszorozott családi pótlék, egy a pályakezdők, a járadékosok, a munkanélküliek és a nyugdíjasok számára “csupán” a létminimumot garantáló szociális jövedelmi rendszer működtetésére, csak hogy valami emberi minimumot említsünk.

A tőkeelveken nevelkedett magyar politikai, gazdasági és értelmiségi ‘elitnek’ azonban hihetetlen nehézséget okoz, hogy néhány szakcikken túl, kellő erővel tegye szóvá a 444.hu elemzésében felsorolt lopáshalmaz és hasonlók fenntarthatatlanságát.

Lányos zavarukat alighanem az okozza, hogy a neoliberális gazdasági rendszer valójában egy államilag szabályozott lopás-mechanizmus, amelyben nem az alapbűnt, legfeljebb a túlfutásokat szankcionálják, ha egyáltalán. Magyarországon sajnos azt sem.

Ha a magyar fiatalok változásban gondolkodnak, akkor talán végigviszik a követeléseik teljességét, s nem fognak megelégedni valamiféle kompromisszumokban, hogy például visszaszerezhetik távozó tanáraikat, kedvenc rektoraikat, és mondjuk beülhetnek egynémely döntnöki testületbe.

Akkor teszik helyesen, ha tőlem, a polgártól, pontosabban a társadalomtól kérik el a képzésük költségeit, mert azt én, vagyis a társadalom szívesen megfizeti. Ne az olaj- és gyógyszeripar hasznából akarjanak élni! De akkor írjanak és játszanak olyan drámát is, aminek a címe – mondjuk – “Mátrai Hőerőmű”, tehát egy olyan szerkezet kálváriájáról is szóljanak, amibe bemegy a társadalom rengeteg energiája, s a csövön kijövő pénzt pedig a Mészárosok nevű Orbánok vágják zsebre.

– bankski –

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •