A spanyol politikus Robin Hood

gordillo

Sánchez Gordillo, aki inkább
Little John-hoz hasonlít.

Amíg nálunk az a jellemző, hogy a nép kárára, egyes politikusok – közvetve vagy közvetlenül – a saját, családjuk és barátaik zsebét tömik meg az államot “fosztogatva”, addig a nálunk némileg gazdagabb és nagyobb (de lassan legalább olyan rossz és szorult helyzetben lévő) Spanyolországban, egy helyi politikus, a spanyol “Egyesült Baloldal” (UI) képviselője, Juan Manuel Sánchez Gordillo két élelmiszer áruházat fosztott ki, és a zsákmányt szétosztotta a rászoruló szegény családok közt.

Gordillo azzal érvelt tette mellett, hogy Andalúziában 1,2 millió a munkanélküli, hárommillió a szegény és 200 ezer családnak semmilyen jövedelme sincs, ezért számukra szükséges volt élelmiszert szerezni, akár ilyen, jelképes úton is. Ám a spanyol nem kormányzati szervek szerint semmi szükség az efféle akciókra, az élelmiszerbankok tele vannak, senki sem éhezik. Állításuk szerint a Gordillo által zsákmányolt árukra sincs kereslet .

A baloldali politikus most egy Sevilla környéki birtokon várja a rendőrséget: a hadsereg tulajdonában álló birtokot két hete foglalta el az Andalúz Munkásszakszervezet (SAT) nevében, azt követelve, hogy osszanak földet az éhező parasztok között. “Nem fogok megszökni, sőt további támadásokat szervezek.” – üzente meg az Európában rendhagyó, ámde kétségtelen figyelemfelkeltő módszert választó képviselő a hatóságoknak.

Spanyolországban amúgy egyáltalán nem rózsás a helyzet. Elsimerten minden 5. ember munkanélküli (azaz 20%-os az állástalanság), és a fiatalok, a 25 év alattiak körében ez a szám már elérte az igen csak aggasztó 50%-os mértéket is. Nem csoda, hogy komoly elégedetlenségi hullámok és megmozdulások indultak el az országból már a tavalyi évben is. A madridiak hosszú sorokban várakoznak az ingyenélelmiszerre. A spanyol gazdák azért osztogatják szét terményeiket, hogy így tiltakozzanak a profitéhes kereskedők ellen. (Nálunk meg inkább elégetik, és megsemmisítik, ehelyett – szerk)

„Nem értünk egyet azzal, hogy míg a termelők tönkremennek, sokan milliókat keresnek az áruinkkal. Ráadásul az emberek csak nagyon drágán jutnak hozzá az élelmiszerhez” – fogalmazott Lorenzo Ramos, a gazdák érdekképviseletének vezetője. Ezen tiltakozási sorozat fejleményeként szánta rá magát Gordillo képviselő az élelmiszeráruházak kifosztására.

Az andalúz kormányfő, a szocialista José Antonio Grinan „barbarizmusnak” minősítette az üzletek kifosztását, aminek külön pikantériát ad, hogy azt az amúgy a PSOE-vel koalícióban kormányzó IU politikusa hajtotta végre.

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük