A szakszervezeteknek sem tetszik az európai minimálbérre vonatkozó uniós direktíva

A Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke, Kordás László szerint szeretnék egyértelműbbé tenni a helyzetet azzal kapcsolatban, hogy pontosan hogyan kell majd kiszámolniuk az európai minimálbér összegét a tagországoknak.

Az elnök az ATV Start című műsorában azt mondta: pozitívan fogadták az Európai Bizottság által kiadott, európai minimálbérre vonatkozó direktívát, de lesz még módosító javaslatuk.

A direktíva nemzetközi mutatókat fogalmaz meg, amelyek megmutatják a tagállamoknak, hogyan kell kiszámolni az összeget. Ezeken a mutatókon még szigorítani kell, egyértelműbbé kell tenni a helyzetet – tette hozzá

Kordás László kiemelte, hogy az irányelv egyik kritériuma hogy ezt a bérszintet kollektív alkukon keresztül kell elérni. Az Európai Unió ugyanazt a kollektív szerződési kultúrát szeretné meghonosítani hazánkban, mint ami például Németországban vagy Ausztriában van.

A statisztikák szerint 4,5 millió munkavállaló van Magyarországon. Ezzel szemben csupán pár százezren tagai valamelyik szakszervezetnek, a jelenlegi kormány mindent meg is tesz azért, hogy ez így maradjon. Ezzel a számítással pár tízezer forinttal nőnének a minimálbérek, ami sajnos egyáltalán nem oldana meg semmilyen problémát.

Kordás nyáron a Munkások Újságának beszélt a minimálbérekről.

“Mindenki tudja, hogy egyre kevesebbet ér a fizetése, nem is kell túl sokat boltba járni, hogy lássuk, érezzük ezt. Pénzt kell adni az embereknek, a keresleti oldalt megtámogatva lehet újraindítani a gazdaságot. Az euró árfolyama is elszállt, az a cég amelyik bármilyen szinten függ az importtól, az most nagyon nagy bajban van.”

Kordás László a jövő évi minimálbér-tárgyalásokkal kapcsolatban azt mondta: éppen az elmúlt napokban kezdték meg a közös gondolkodást a kormánnyal és a munkáltatói szervezetekkel, de úgy látja, messze vannak még attól, hogy érdemi eredményről lehessen beszámolni – szerinte erre november második feléig várni kell.

https://muon.hu/kordas-laszlo-nem-fogadjuk-el-hogy-a-kormany-csak-a-toke-kegyeit-keresi-es-csak-a-profit-a-fontos/

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •