A szemünk láttára intézményesül Kásler röhejes hobbija

Sokunk számára ismerős az a hóbortos, mérnök, jogász, orvos vagy egyéb szakmát űző – semmiképp sem történész, régész vagy nyelvész végzettségű – idősebb úr, akinek meggyőződése, hogy a Habsburgok ármánykodása miatt vált akadémiailag elfogadottá a finnugor nyelvrokonság elmélete, hogy az ősmagyarok sztyeppe-szerte piramisokat hagytak maguk után, hogy a rovásírás az ókori egyiptomi hieroglifíráshoz kapcsolódik, esetleg hogy maga Jézus Krisztus is szegről-végről magyar volt.

Sajnos most élőben nézhetjük, ahogy a dilis bácsikák kedvenc pszeudotudományos ágazata, a spirituális ál-ősmagyarkutatás megindul az intézményesítés útján, az állam pedig milliókat költ el a szakmai szemmel igencsak vitatható projektekre.

Komoly visszhangot váltott ki a sajtóban az a tavaly decemberben bemutatott katasztrofális film, melynek célja a pozsonyi csata (907) történetének bemutatása lett volna. A részben a Magyarságkutató Intézet megbízásából, 30 millió forintos költségvetéssel készült animációs alkotás nemcsak kínos megjelenésével, hanem anakronizmusával, súlyos tárgyi tévedéseivel, és sem nem bizonyítható, sem nem cáfolható, légből kapott vonásaival borzolta a szakma és a közönség kedélyeit. A filmre egyszerűen nincs jobb szó a gagyinál.

A színvonal annyira mélyre süllyedt, hogy még a Magyarságkutató Intézet egyes munkatársai is felhívták a figyelmet a problémákra a közzététel előtt, két szakértő pedig a bemutató után egy véleménycikkben is finoman, de határozottan kifogásolta a film jó néhány elemét. A Telex időközben megírta, hogy a két kutatót, egy történészt és egy régészt, azóta el is távolítottak az intézményből.

A film ugyan minden szempontból leszerepelt, azóta mégis kiderült, hogy gyakorlatilag folytatást kap: egy 12 részes sorozatban tervezik bemutatni a honfoglalás történetét.

A jogász – és véletlenül sem történész vagy régész – végzettségű Horváth-Lugossy Gábor, a Magyarságkutató Intézet igazgatója szerint a sorozat a filmhez hasonló minőségben fog elkészülni, ami nagyjából azt jelentheti, hogy a valóság, a tudományos pontosság ezúttal sem korlátozza majd az alkotókat.

Elkeserítő látni, hogy – az Orbán-kormány hathatós támogatásával – rövid idő alatt mekkora befolyásra is tettek szert az áltudományok rajongói. Néhány évtizede még közröhej tárgyát képezték a Kásler Miklós-féle alakok, akik semmiféle releváns végzettséggel, ellenben annál több téves prekoncepcióval „kutatták” a magyarság őstörténetét, napjainkban viszont már bődületes mennyiségben ömlik az állami pénz ebbe az agymenésbe.

Mi sem bizonyítja jobban a fordulatot annál, hogy a Magyarságkutató Intézetet is éppen Kásler Miklós hozta létre 2019-ben. A szervezetben hiába dolgoznak szakemberek is, ha az emberminiszter maga láthatja el kutatási projektekkel az intézményt, meg van pecsételve a sorsa.

A legnagyobb probléma az, hogy a pszeudotudomány legitimálása a közvéleményre is hat. Bár A pozsonyi csatát a lakosság egy jelentős része képes volt helyén kezelni, sokaknak egyszerűen nincs meg a kritikai érzéke ahhoz, hogy felismerje: a film hemzseg a tévedésektől és szándékos csúsztatásoktól.

Talán a nem is olyan távoli jövőben az M1-en majd arról láthatunk ismeretterjesztőnek gúnyolt filmet, hogy a magyarság valójában évezredek óta keresztény, a Kárpát-medencét pedig ősidők óta otthonának tekintheti – ezt aztán a migránsok, az Európai Unió, meg ki tudja még, ki mindenki ellen lehet majd felhasználni.

Igazán aggasztó, hogy ügyesen adagolva tömegek hihetnek a hasonló képtelenségeknek.

Fotó: kurultaj.hu

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •