A terrorfenyegetettség bevezetésének lehetősége. Törvénytől sújtva

paragrafus

Ez a törvény ebben a formában nem más, mint az európai terrorfenyegetettség kihasználása, és ezzel az áldozatok felhasználása arra, hogy a kormánynak lehetősége legyen felszámolni a demokratikus jogokat, bármely állampolgár jogát arra, hogy információhoz jusson, vagy ellenálljon akár törvényesen egy törvénytelen intézkedésnek.

A hírek szerint alaptörvényt módosítana a Fidesz, hogy beleírjon egy új tételt, a terrorfenyegetettség bevezetésének lehetőségét. Ez pár dologban térne el csupán az ún. “megelőző védelmi helyzet” lehetőségétől, amely pont egy terrorakció után keletkezett helyzet kezelésére is alkalmas, de elég fontos pontokon. Nem láttunk még pontos jogalkotói definíciót arra, mit nevez a kormánypárt terrorizmusnak, szemben a megelőző védelmi helyzettel, ami pontosan definiálva van, és az is rögzítve van, mikor alkalmazható. Eltérés az is, hogy nem az országgyűlés döntene a terrorveszély-helyzet bevezetéséről, hanem a kormány.

A rendelkezés teljhatalmat adna a kormánynak. Azon felül, hogy rendeleti úton kormányozhatna, és felülírhatna törvényeket, fegyverhasználati jogot adna a hadseregnek, lefoglalhatna médiaintézményeket, civilszervezetek vagyonát, betilthatna médiatermékeket, megtilthatná embereknek, hogy külföldi állampolgárokkal lépjenek kapcsolatba. A kormánynak a köztársasági elnök és egyes parlamenti bizottságok felé lenne tájékoztatási kötelezettsége, ami persze igazi kontrollt nem jelent. Ráadásul ez jelenleg Áder Jánost és lényegében a fideszes többséget jelenti. Tehát valójában megszűnne bármilyen kontroll, parlamenti-, törvényi-, civil-, és médiaellenőrzés a kormány felett.

Bővebben: Kettős Mérce

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük