A többi elnökjelölt megpróbálja “lenyúlni” az EKB-ra vonatkozó baloldali javaslatot

melenchon
Az Attachoz hasonlóan a baloldali pártok hosszú ideje sürgetik, hogy az Európai Központi Bankot kötelezzék a gazdasági növekedés támogatására és ennek jegyében az államokat közvetlenül is lehessen hitelezni, hogy az EKB kölcsöneiből ne a pénzpiacok húzzanak hasznot. A kampány finisében Sarkozy is felvetette ezt, erre reagált a Baloldali Front vezetése, hiteltelennek minősítve Sarkozy kijelentését.

Piacok

A pénzvilág ellen Mélenchon adja meg az “A” hangot

Miután aeddig z ellenkezőjét támogatta, Nicolas Sarkozy megerősíti, hogy az EKB-nak a növekedést kell támogatnia. François Hollande már nyilatkozott ebben a szellemben. A Baloldali Front javaslatai arra kényszerítették a többi jelöltet, hogy újragondolja álláspontját.

“Ha az Európai Központi Bank nem támogatja a növekedést, akkor nem tudunk növekedni Európában “, panaszkodott vasárnap Nicolas Sarkozy a Concorde téri gyűlésen. Utána még hozzátette: A válság megmutatta a maastrichti szerződésben foglalt szabályok határait. Ismerem a nehézségeket, hogyan közelítsük meg ezt a kérdést. Ismerem az akadályokat. De mégis azt mondom: az a feladatunk, hogy kifejtsük álláspontunkat ebben a kérdésben.

Ezzel kihívta François Hollande válaszát a France Info-ban : “A távozó elnök pontosan azt határozta meg, mit nem csinált. Eljött az ideje, hogy világosan kezd látni a mandátumának a végén.” “Nem lennénk ebben a helyzetben, ha az Európai Központi Bank a görög ügy kezdetekor azonnal komolyan beavatkozott volna, hogy visszavásárolja az államadósságot, vagy egyes országok adósságaira garanciát vállalt volna “, vélte a szocialista jelölt. A maga részéről, már kifejtette ezt egy, az EKB feladataikról szóló vitában. Március közepén a France 2 „Des paroles et des actes” című adásában, amikor részletezte a növekedést támogató intézkedéseket, amelyeket el kellene fogadtatni európai partnereinkkel kijelentette: “Az Európai Központi Bank ma is kölcsönöket ad bankoknak, de nem kölcsönöz államoknak: erről vitatkoznunk kell. “

A maga részéről Éric Coquerel, Jean-Luc Mélenchon különtanácsadója, tegnap ezen ironizálva kijelentette: “A Concorde téren Nicolas Sarkozy felkapta Jean-Luc Mélenchon egyik alapvető javaslatát: az EKB folyósítson közvetlen kölcsönöket az államoknak. Kell-e emlékeztetnünk Sarkozy jelöltet arra, hogy ebben az esetben nem kell ratifikálnia a Merkellel általa kötött szerződést? (…) Egy másodpercig sem hisszük, hogy így tenne. De ez a hazug ígéret még jobban legitimálja a Baloldali Front programját. Ha a franciák ilyen intézkedést akarnak, akkor tudják, hogy az egyedüli megoldás, ha Jean-Luc Mélenchon-ra szavaznak, aki biztosítja számukra egy népszavazás lehetőségét erről a szerződésről. Ez az egyetlen módja annak, hogy elölről kezdjünk mindent és véget vessünk az EKB függetlenségének.

“Kiszabadulni a pénzpiacok karmaiból”

“Az ember minden előtt” címet viselő programjában a Baloldali Front hatásosan javasolja, hogy “szabadítsák ki a közfinanszírozást a pénzpiacok karmaiból”, hogy az EKB ” közvetlenül finanszírozza a szolidáris és ökológiai Európát, egy szociális fejlesztési alap létesítésével”, amely így korábban példátlan pénzügyi eszközökkel rendelkezne, hogy az eurozóna tagállamainak szükségleteit finanszírozza és ezen belül is ” kifejezetten a nemzeti közszolgáltatások fejlesztését és ezek európai együttműködését ” az oktatás, képzés, egészségügy és környezetvédelem területén… A Baloldali Front és jelöltje javaslatainak népszerűsége így rákényszeríti a többi jelöltet is, hogy módosítsák álláspontjukat. Más ügy annak a megerősítése. Jean-Luc Mélenchon volt az első, aki csütörtökön elítélte azt a megnyilatkozást, amelyet az Eurex, egy német pénzügyi szervezet adott ki, amely a francia államadósság elleni spekuláció eszköze. Kevéssel később a szocialista jelölt a maga részéről azt követelte, hogy a német hatóságok érvénytelenítsék ezt a szerződést.

A pénzpiacok elleni harc így magával ragadta az egész baloldalt. Meg kell jegyezni, hogy ebben a kérdésben Nicolas Sarkozyt elragadták a “régi” reflexek, amelyek alapján öt éve működött; úgy ítélte meg, hogy “erre az a legjobb válasz, ha visszafizetjük az adósságot és csökkentjük a hiányt “, vagyis szítjuk a megszorítás tüzét.

Ez utóbbi javaslat mindenesetre megérdemli, hogy kimutassuk az elnökjelölt ellentmondásait. Hogyan javasolhatja azt, hogy az EKB segítsen fenntartani a növekedést, ha ő maga megszorító politikát folytat, ami lefojtja azt ? Hogyan akarná újraindítani az egész euroövezetben a gazdasági tevékenységet, ha a kormányközi szerződésben, Angela Merkellel együtt a leggyengébb országok számára egy precedens nélküli tisztogatást, szociális jogaik brutális megkérdőjelezését írta elő ? A német kancellár szóvivője egyébként tegnap újra emlékeztetett arra, hogy a két vezető többször kiemelte elkötelezettségét az EKB „függetlensége” mellett. François Hollande-nak magának is fel kellene vennie a kesztyűt. Sőt, ahogyan a Baloldali Front javasolja, a «Merkozy» szerződést egészében kell megtámadni.

Mit mondtak korábban ? Tény, hogy 2007-ben Nicolas Sarkozy megvádolta az EKB-t azzal, hogy ” megkönnyíti a spekulánsok dolgát “. Amikor azonban a dolgok komolyra fordultak, meghajolt Angela Merkel diktátumai előtt. Miután ez utóbbi megdorgálta, 2011 végén Strasbourgban kijelentette, hogy “az EKB függetlenségének tiszteletben tartásával tartózkodni kell a pozitív vagy negatív követelésektől” annak irányában. Ami François Hollande-ot illeti, 2011 decemberében elutasította, hogy megvizsgálják a szerződések megváltoztatását, tehát az EKB státuszát.

Pierre Ivorra

Forrás: EKBgauche

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük