A választások előnapján

Holnap lesz a nagy nap, amire mindannyian vártunk, az önkormányzati választások napja, amikor bebizonyosodik, hogy mire volt elég a kampány és a jelöltek mennyire tudták meggyőzni a választópolgárokat, hogy rájuk szavazzanak. Vegyünk részt rajta és szavazzunk a meggyőződésünk szerint, ugyanis a választás egy olyan alkalom, amikor kikérdik az emberek véleményét, hogy meg vannak-e elégedve a jelenlegi vezetéssel vagy egy másik alternatívát, változást akarnak. Akiknek nincsenek problémái a jelenlegi autoriter rendszerrel az nyugodtan szavazzon a kormánypárt jelöltjeire. Akik elégedetlenek, azoknak most könyebb dolguk van dönteni, ugyanis a legtöbb helyen csak egy esélyes ellenzéki kihívója van a kormánypárti jelölteknek. Sajnos sok településen van egy harmadik mérhető erő is a rasszista választóknak: a Mi Hazánk jelöltjei. Borzalmas, hogy ezen a néven futnak, mert ezek a kirekesztő nézetek nem egyenlőek Magyarországgal, bármennyire is megy a gyűlöletkeltés, az emberek egymás ellen hergelése.

Nem szeretek lottózni, ahogy a választási eredményeket megtippelni sem. Nehéz is lenne, ugyanis nagyon kétesélyes, hogy a kormánypártok vagy az ellenzéki összefogás szerepel-e a jobban, mint 2014-ben.

Természetesen arra nincs esély, hogy több helyen nyerjen ellenzéki jelölt, mint Fideszes, ugyanis a kormánypártok sokkal több erőforrásokkal rendelkeznek és egy hatalmas médiabirodalom is áll mögöttük, aminek a fő feladata az, hogy az ellenzéki politikusokat nevetségesként, alkalmatlanként mutassák be. Ezek mellett az sem elhanyagolható tény, hogy sosem indul nyomozás kormánypárti jelöltekkel szemben.

Ha az ellenzéki pártok támogatottságát összeadjuk, akkor valóban nagyjából annyi, mint a Fidesz támogatottsága, amely sokkal népszerűbb, mint a legnépszerűbb ellenzéki párt, de a választási matematika nem ilyen egyszerű, ugyanis vannak olyan ellenzéki szavazók, amelyeknek egy másik ellenzéki párt ugyanúgy nem szimpatikus, mint a Fidesz, de több ellenzéki szavazót is mozgosíthat az eddig még nem látott összefogás. Az is nagy probléma, hogy az ellenzéki pártok sok helyen nincsenek jelen, főleg a kistelepüléseken, ahol a Fidesz nagyon erős.

Attól még, hogy minden a Fidesznek kedvez, amitől érthető, hogy sokan pesszimisták az ellenzéki összefogás eredményeivel kapcslatban, butaság lenne kijelenteni azt, hogy nincs semmi esélyük.

Bármi is lesz az önkormányzati választások végkimenetele az nagyon jó és támogatandó, hogy az ellenzéki pártok egyre közelebb kerülnek egymáshoz, szorosabban működnek együtt, amivel talán meg tudják teremteni az egyetlen reális esélyt arra, hogy leváltsák Orbán Viktor rendszerét. Ezzel kapcsolatban egy hazugság az, hogy nincsen semmi mondanivalója, tartalma ennek az összefogásnak, ugyanis rengeteg jogos kritikát megfogalmazunk (vagy megfogalmaznak) a jelenlegi kormányzással kapcsolatban.

Két lehetőség van: egy sokszínű összefogást támogatunk vagy bizakodunk abban, hogy a rendszer egyszer belülről összeomlik.

Kovács Márkó

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük