A világ a gazdasági és pénzügyi összeomlás szélén

endisnear

Egészen borúlátó előrejelzést adott közre a Global Macro Investor (GMI) független elemző cég. A beszédes “Végjáték” címen közreadott elemzés világszerte államcsődöket és országok bedőlését vizionálja, valamint a történelem legnagyobb bankválságát.

A fejlett gazdaságokban nincs növekedési hajtóerő, a nyugati világ ezért a második recessziós korszakába lép – véli Raoul Pal, a GMI vezető elemzője. A közgazdász szerint erre utalnak az a főbb gazdasági adatok:

– az Egyesült Államokban a tartós fogyasztási cikkek rendelési számai alacsony szinten rekedtek, és a korábbi emelkedő trend visszafordult,
– a foglalkoztatási ráta a 2008-2009-es zuhanás óta képtelen magához térni,
– Nagy-Britanniában az ipari termelés rekedt meg sok-sok évvel korábbi szintjén,
– az Európai Unió ipari kibocsátása mélyrepülésben van.

Ezek a tények rámutatnak, hogy a G7 országok GDP-növekedésének mélypontja jön el. Ezt erősíti Raoul Pal szerint az a tény, hogy a világ 10 legnagyobb adósának számító országok teljes adósságállománya a világ GDP-jének 300%-a felett van. A szakértő jóslata kíméletlen: az eurózónában államcsődök jönnek, a brit és a japán állam szintén fizetésképtelenné válik, csőd jön Dél-Koreában és Kínában is. Az eredmény: a világtörténelem legnagyobb bankválsága.

Pal szerint ugyanis a kormányoknak rendkívül korlátozottak a lehetőségei, hogy egy bajba jutott nagybankot kimentsenek, így aztán az első bankcsődtől könnyen eljutunk a teljes európai bankrendszer összeomlásáig, majd pedig az államok fizetésképtelenségéig. Szinte nincsenek már fékek, amelyek megállítanák ezt a folyamatot, és alig van valaki, aki érzékelné a helyzet komolyságát. Nem önmagában az államadóssággal van baj, hanem azzal, hogy a G10 országok 70 ezer milliárd dolláros államadóssága a fedezete 700 ezer milliárd dolláros derivatív piacnak – ez pedig a globális GDP 1200%-a, és nagyon gyenge fundamentumokon nyugszik. Gondolják, hogy az uniós válság után nem következne Japán és Kína? Gondolják, hogy az Egyesült Államok mindezt megúszná épen? Tette fel a kérdéseket hallgatóságának Raoul Pal, aki szerint ez a nagy “RESET”.

Az időzítést illetően Pal úgy látja, hogy 2012-13 vezetnek el a véghez. “Meg kell érteniük, hogy a globális bankrendszer összeomlása és a tömeges csődök elhozhatják a valaha látott legnagyobb gazdasági sokkot a világban.” Nem lesznek banki termékek, kötvénypiac – nem lesz semmi. A piacok érzékelik, hogy a válságkezelő eszközök (az EKB LTRO-ja, az ESFS, illetve a “quantitative easing”) nem ment meg az összeomlástól. A következő fázisban Spanyolország és Olaszország következik, ahol a bankokat államosítják, adósságuk pedig bekerül a kormány mérlegébe.

 raoul pal-20120606 Raoul Pal

A spanyol Javea-ban élő Raoul Pal a Plymouth-i egyetemen végzett 1990-ben. Ezt követően számos befektetési banknál megfordult különböző értékesítői pozíciókban, többek között a NatWest Markets-nél és a Goldman Sachs-nál, ahol európai hedge fundok számára részvény- és részvény-derivatívák értékesítéséért felelt. 2001-től a GLG Partners portfólió menedzsereként folytatta, majd 2005 óta a Global Macro Investor (GMI) gazdasági és befektetési elemzőjeként tevékenykedik.

A 2008-as válságot is megjósoló szakember ma független szakértőként jegyzi a munkáit. Előrejelzései nagyon népszerűek az alapkezelői szektorban, cége, a GMI alapvetően egy exkluzív körnek terjeszti az elemzéseket. A pesszimista hangvétel nem szokatlan tőle, hiszen igen borús világképpel rendelkezik, ami munkáiban és várakozásaiban is lecsapódik. Gyakran hallatja véleményét olyan neves újságokban, mint a Bloomberg, vagy a Forbes.

A GMI következtetése: csak az arany és a dollár marad, amibe érdemes lesz fektetni, a kötvényt, részvényt, CDS-t, határidős ügyleteket és put opciókat el lehet felejteni. Nagyjából hat hónapunk maradt, hogy a nyugati piacokon kereskedve megvédjük magunkat, vagy elég pénzt keressünk ahhoz, hogy ellensúlyozzuk a jövőbeli veszteségeinket. Ezután vegyük fel a bádogsisakunkat, és rejtőzzünk el addig, amíg az új rendszer ki nem fejlődik.

Forrás: Portfoli.hu

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük