A világ békéjét a tőke fenyegeti: üzenet Günter Grassnak

guntergrass

A világ békéjét a tőke fenyegeti. Nem népek, hanem azok uralkodó osztálya, akik a gyilkolás eszközeit létrehozó termelőerőket birtokolják. Ezek harca fenyegeti világbékét. A harc Afganisztánban, Görögországban, Észak-Afrikában, Irakban, Iránban, Szíriában, a Közel-Keleten…. A népek mindezt elviselik, elszenvedik és eltűrik, mert szemüket elhomályosítja, agyukat elbódítja a nemzeti „kiválasztottság”, az „árja”, a „Mária országa” szirupos mérge.

Nem lehet „országokat” felelőssé tenni azért, hogy az emberiség a szakadék felé rohan. Az országok, történelmi útjuk miatt hierarchiába rendeződnek, de a döntő hierarchia az országokon belül van. Azok az országok kerültek a világgazdaság és világpolitika csúcsára, amelyek uralkodó osztálya a történelem sodrában oda került. Az USA politikája nem az amerikai nép politikája, hanem az amerikai uralkodó osztályé. Az amerikai nép 14,3 %-a, a gyermekek 20 %-a szegénységben él, 47 millió amerikainak nincs egészségbiztosítása. Nem a magyar nép ment a Don-kanyarba, hanem a magyar uralkodó osztály küldte őt oda „hazát védeni”. Sokan el  is hitték, hogy azt teszik, ma is van, aki hiszi. Nem a zsidók fenyegetik a világbékét, hanem a tőkén belüli pozícióharc, amely Izraelt geopolitikai sakkjátszma bábujaként mozgatja. Izrael népe éppúgy áldozata ennek, mint a palesztinok, vagy a fanatizált, antiszemitává tett arabok Iránban.

A tőkének nincs sem hazája sem nemzetisége. Ha lenne, egyetlen amerikai állampolgár sem szenvedne szükséget, nem veszítette volna el munkáját, házát, sem ebben a válságban, sem korábban. A tőke a profitéhes tulajdon. Gyárak, földek, technológiák, a média, a kultúra, az információ birtoklása. A profitot biztosító uralomért folyó harcban születő hullahegyeket pedig nem a tőketulajdonosokból, hanem éppen az e tulajdon alá vetett népekből fogják rakni. Bérből, fizetésből, segélyből, nyugdíjból élőkből.

Amíg Günther Grass ezt meg nem érti, és hírül nem adja, addig világpolitikai elemzése csak a homály homályosítását szolgálja: a népek egymásra uszítását, az oszd meg és uralkodj elvét, a rasszizmust, a világbéke sutba vágását. A háborút, a pusztítást.

– szerk –

FORRÁS: MEBAL


  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük