A világnak nincs erőszak-filozófiája

A politikailag korrekt gyűlöletellenes beszéddel szemben létezik ún. MEGALAPOZOTT GYŰLÖLET, ilyet érez az elnyomott, a kizsákmányolt, a kirekesztett. A keresztényi megbocsátás és a liberális tolerancia működhetnek – és működnek is – az elnyomásban tartásként is, mintegy uralmi eszközként.

A „szeresd az ellenséged” igen pongyola felszólítás, és alapvetően olyan söpredék jellemű tömegekre van szabva, akik csak azokkal szemben tudnak el helyesen eljárni, akiket szeretnek. A „szeresd az ellenséged” mai tálalásban inkább úgy szólna: „bánj korrekt módon ellenségeiddel, és tartsd be velük kapcsolatban saját általános jogi normáidat”. A szenvedés „igazabb”, mint minden társadalmi norma szerinti állítás a jóról és rosszról, helyesről és helytelenről. A szenvedést nem kell bizonyítani, és felesleges a tömegeknek gyógyírként liberális vagy konzervatív propagandát gyógyszerként használni.

Milyen elemei lehetnek egy erőszakos eljárásnak, melyeket a megalapozottság megítélésénél figyelembe kellene vennünk? 1. Mekkora a szenvedő felek szenvedése. 2. Mekkora sérelemmel járna helyzetük megváltoztatása. 3. A változtatás maga mekkora felfordulást okozna, és mennyiben hozna másokat is nehéz helyzetbe? 4. Milyen időbeli lefolyásai vannak ezeknek az eseményeknek, mert az évtizedes szenvedést nem illik ’összevetni’ / ’mérlegre tenni’ a pillanatnyiakkal. 5. Mennyire lehetnének elégedettek a jogos erőszak szerint fellépők az új helyzettel? 6. Kell-e az új helyzetben sort keríteni a rehabilitációra?

Ha ezt a kérdéssort pl. a líbiai lakosság kapcsán megválaszoljuk, akinek megölették a vezetőjét, láthatjuk, hogy a nemzetközi ügyekben nagyon-nagyon rosszul mennek a dolgok, gondoljunk csak arra, hogy Líbia felforgatása nem csak Európának okoz óriási politikai feszültséget a migrációval, de a líbiai lakosságot is sújtja, ahol ingyen volt az áram, az oktatás, a tb, és a benzin is fillérekbe került. És ki is volt az erőszaktevő Líbiában? Miféle megalapozottsága is volt annak az erőszaknak? Ebben az erőszakban hol szerepel egyáltalán a líbiai lakosság, és hogy jelenik meg az ő jobb helyzetre való törekvése?

Harkai Bulcsú Bánk

Forrás: Facebook

Szájhősök tere. Olyan gondolatmorzsák a netről, amik nem feltétlen tükrözik a szerkesztőség álláspontját, de mindenképpen érdemes tudni róluk.

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük