A volt NDK máig a német nagytőke Eldorádója

Magdeburgi lakásrombolás, kell a hely a vállalkozásoknak. Németország keleti szövetségi államaiban majdnem a felére csökkent a szociális lakások száma. Mindeközben ömlik a pénz a nagytőkének, a szociáldemokraták szerint ez rendben van.

A volt NDK területe máig a német tőke Eldoradója. Az állam pénzeli a vállalkozásokat és mindeközben végletesen kimerül a bérektől függő lakosság. A keleti országrészben a szociális lakások száma négy év alatt csaknem 43 százalékkal csökkent. Ez a Bundestag képviselőjének Caren Lay (Die Linke) kérdésére adott szövetségi kormányzati válaszból derült ki. Bár épültek új szociális lakások is, az állomány 2015 és 2019 között 102 116-ról csak 58 604-re csökkent. A csökkenés Szász-Anhaltban volt a legnagyobb (több mint 70 százalék), ahol 2019 végére már csak 3510 szociális lakás maradt. Brandenburgban is több mint 50 százalékkal, 24 850-re csökkent ez a szám.
A növekvő lakhatási költségek, a bérleti díjak emelkedése Németországban is jelentős mértékben segíti az elszegényedés kockázatát. A lakosság rendelkezésre álló jövedelem fogy, a “koronaválság” csak súlyosbítja a helyzetet. Körülbelül 3,6 millió embert – statisztikai trükközések nélkül – regisztráltak munkanélküliként márciusban, azonban nekik biztosított állami bérpótló juttatások nem elegendőek a megélhetés biztosítására. Minden második munkanélküli kevesebb mint 1000 eurót kap havonta. A munkanélküli-ellátásokra való jogosultság összege 2020-ban a nyugati országrészben átlagosan 1047 euró volt, keleten 937 euró. Aki havonta 1040 eurónál kevesebbet keres Németországban, azt az elszegényedés veszélye fenyegeti.

A szociáldemokrata SPD türelmesen nézi ezt a folyamatot: “Hazánkban az elmúlt évtizedekben csökkent az alacsonyabb társadalmi osztályokból való feljutás esélye, és túl alacsony szinten marad” – írta a Bundestag tagja, Daniela Kolbe a párt központi lapjában a Vorwärts-ben. Kelet-Németországban ennek “dinamikája” még rosszabb, mint nyugaton. “A szegénységről és gazdagságról szóló jelentés azt mutatja, hogy sok területen még sokat kell tenni a szociáldemokrácia érdekében. Hosszú évek óta küzdünk a megfelelő reformokért” – írta Kolbe, akinek pártja a Hartz IV rendszert létrehozta (Hartz IV a németországi segélyezési rendszer – szerk). Az SPD képviselője mindennek ellenére dicséri magát és társait: “A világjárvány idején mindig ügyeltünk arra, hogy csillapítsuk a válság társadalmi hatásait.”

A cégvezetők örülnek a kedvező keleti helyzetnek. Alacsonyak a bérek, alacsony a kollektív érdekvédelmi lefedettség, azaz a vállalatokban kevés a szakszervezeti aktivista. Mindez remek befektetési légkört teremt, elsősorban az autóipar számára, az amerikai Tesla autógyártó a grünheide-i üzemében például mindent megtesznek azért, hogy a szakszervezeti aktivistákat háttérbe szorítsák.

Mindeközben a kanadai Rock Tech Lithium akkumulátorgyártó német vezetője, Dirk Harbecke eufórikus hangulatban van, mint arról a Business Insiderben április 2-án beszélt, a támogatások keleten rendkívül magasak. Míg Hamburgban vagy Hesselben csak tízmillió eurót kapnának, addig a lengyel határon lévő létesítményük akár 45 millió eurót is beszedhet az államtól. “Sokat érhetünk el Kelet-Németországban” – örvendezik a menedzser.

Munkások Újsága
A Junge Welt Simon Zeise cikke alapján.

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •