A Zöld Baloldal párt kongresszusa

 

2011 november 6 -án tartotta a ZB tisztújító kongresszusát.

Mint Vajnai Attila levezető elnök bevezetőjéből kiderült a tisztújításra azért van szükség mert a korábbi vezetőség több tagja, köztük az ügyvezető elnök is kilépett a pártból.

A kongresszuson jelen volt Tamás Gáspár Miklós a ZB eddigi elnöke is. Elmondta, hogy a ZB eddigi tevékenységét és ezen belül saját szerepét sem értékeli sikeresnek. Ezért nem jelölteti magát újra a párt elnöki tisztségére. Ezzel együtt a szervezettel továbbra is fenn fogja tartani a korrekt kapcsolatot. Általánosabb politikai kérdésekkel kapcsolatban elmondta, hogy az alakuló új ellenállási formák között tájékozódnia kell a ZB -nek és megtalálnia ott a helyét.

 

Ezután a tisztújításhoz formailag szükséges kérdések és tisztségviselők megszavazására került sor. Kisebb vita alakult ki a választmány létszámáról, végül Trasciatti Attila érvelése nyomán az eredeti 15 -fős javaslatot fogadta el a kongresszus.

 

A titkos szavazáson a kongresszus Trasciatti Attilát választotta meg ügyvezető elnöknek, az elnökség tagjai lettek: Frisch Róbert, Noé Krisztina, Róna Judit, Rácz Károly. Ezen kívül 15 fős választmány kapott bizalmat. A választmányban kapott tisztséget a párt előző alelnöke Vajna Attila is.

 

Trasciatti Attila székfoglaló beszédében többek között a párt külföldi kapcsolatairól, az ebben rejlő lehetőségekről beszélt. Önkritikusan szólt a ZB eddigi munkájáról, miközben elismerte egyesek odaadó sokszor erőn felüli munkáját, itt külön megemlítette hogy ez a köszönet a kivált tagokat is megilleti. Elmondta, hogy jelenleg nem törekszenek a baloldal hegemón vezető szerepére, hanem a többi baloldali szervezet szövetségeseként kívánnak politizálni.

 

Konkrét azonnali teendőként munkacsoportok megszervezését javasolta, ezek: Munkaügy-szociális kérdések, Demokrácia – tolerancia, Ökológia, Pártszervezés, Kommunikáció marketing munkacsoport.

Szükségesnek tartotta tudományos tanács létrehozását is, ebbe számít TGM közreműködésére is.

Elmondta nyitott pártot szeretne, amely egyes célok eléréséért párton kívüliekkel és más pártokkal, civil szervezetekkel is együttműködik.

 

Ezt követően általános politikai vita bontakozott ki. Ebben aktuális belpolitikai, szociális, munkajogi, környezetvédelmi, pártszervezési, taktikai kérdések széles köre merült fel. A politikai vitához TGM is hozzászólt.

 

Összefoglalva abban egyetértés volt, hogy feladat, munka van elég, a többség társadalmi igényt is lát kibontakozóban egy új baloldali párt felbukkanására.

 

Sok sikert kívánunk a ZB -nek, ehhez a munkához, rokonszenvvel figyeljük és adott esetben, adott akciókban támogatni is fogjuk a párt tevékenységét.

Fogler Tibor

 

 

 

 

 

 

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük