Ádáz kiberháború folyik Venezuela ellen

A Venezuelában pszichológiai háborút folytató oligarchikus ellenzéket – ami az amerikai imperializmus stratégiai és taktikai céljait követi – erőteljesen támogatja egy jól szervezett Twitter-művelet, amely tüntetéseket robbant ki a Miami székhelyű DolarToday weboldalról. Erről írt oknyomozó cikket az ismert szakértő, Erin Gallagher.

A DolarToday egy Miami székhelyű amerikai weboldal, amely a Wikipedia szerint „leginkább arról híres, hogy hivatkozási pontként szolgál a venezuelai bolivár árfolyamát illetően” és „figyeli a venezuelai gazdaságot”.

Jelenleg, mivel nincs más hiteles forrás a feketepiaci árfolyamokról, ezeket a váltási arányokat veszi át a Reuters, az CNBC és számos más hírügynökség és médium.

A The Economist azzal védi az oldalt, hogy a DolarToday által kiszámított váltási arányok „hektikusak” ugyan, de „realistább képet mutatnak, mint a három hivatalos árfolyam”, amiket a venezuelai kormány közöl. A lap azt állítja, hogy nem igaz, hogy a DolarToday által közölt váltási arányokat manipulálnák, hogy ezzel ártsanak a venezuelai kormánynak.

A DolarToday weboldalt a venezuelai állam elítéli, amiért egy mesterséges párhuzamos (feketepiaci) dollárárat állít be. A Venezuelai Központi Bank be is perelte az ország árfolyamainak meghamisításáért.

2013-ban Maduro elnök azzal vádolta a weboldalt, hogy „gazdasági háborút folytat kormánya ellen, és manipulálja a váltási arányokat”.

„A DolarToday ellenzéki tüntetéseket is okoz Venezuelában. Automatikus oldalakról tesz közzé ismétlődő, bot-jellegű Twitter-üzeneteket, és az IFTTT (If This Then That) közösségimédia-kezelővel automatizálja a tweetjeit” – mondja Erin Gallagher.

„Ami egyből szemet szúrt a #TeamHDP hashtagben az a véleményvezérek (hitelesnek tartott valódi személyek) közötti megosztott hálózatok voltak” – magyarázta a szakértő.

Trollok és botok szervezett támadásokat hajtanak végre, hogy hamis trendeket kreáljanak, és túlterheljenek vagy megzavarjanak hálózatokat, valamint hamis információkat terjesszenek. Néha sikerül elérniük, hogy egy-egy tekintélyes médium – hanyagságból vagy tévedésből – is terjessze a hamis információikat és megtévesztő híreiket.

A „botok” (a „robot” szóból – a szerk.) olyan automatizált rendszerek vagy programok – amelyeket otthoni számítógépekről vagy kifinomult szerverekről is lehet futtatni –, amelyek nem létező Twitter-fiókokat használnak, hogy egy bizonyos mondatot ismételgessenek több százszor vagy több ezerszer.

Így ezek a mondatok „trendekké” alakíthatók; vagyis feltűnhetnek tíz vagy húsz olyan témában, amelyeket a Twitter az elmúlt órákban a legtöbbet tárgyalt témáknak minősít.

Magukat „digitális marketinggel foglalkozó vállalatoknak” álcázó bot-szakértők több tucat vagy több száz hamis Twitter-fiókot hoznak létre, és aztán „botokat” használnak arra, hogy ezek a fiókok egyidejűleg egy bizonyos tartalmat, köztük híroldalak főcímeit twitteljék.

A nyomtatott sajtó, a rádió és a televízió számos újságírója a Twitter-trendek alapján találja ki, hogy mely témákkal foglalkozzon a saját médiumában, így aki uralja a Twitter-trendeket, meghatározhatja az ország sajtójának legfelkapottabb témáit.

Gallagher azt mondja, hogy viszonylag könnyű felfedezni ezeknek a rendszereknek a használatát: amikor megnyitsz egy taget a Twitteren, és aztán rákattintasz a „Legutóbbi témákra”-ra, akkor észre fogod venni, hogy több száz vagy több ezer fiók twitteli pontosan ugyanazt a mondatot.

Ez nem az első alkalom, hogy robotizált kibertámadások érik a venezuelai rendszereket. A „LoQueSigue” oldal mexikói kutatói 2014-ben botokat alkalmaztak a #PrayForVenezuela hashtag terjesztésére, hogy elítéljék „az erőszakot, az elnyomást és a venezuelai tüntetések feltételezett »cenzúráját«”, ami világtrend lett.

A spanyol NoBotsPolitico pedig azt leplezte le, hogy hamis fiókok támogatták a venezuelai tüntetéseket 2014 júniusáig, majd nyolc hónapra elnémultak, és aztán újra elkezdtek Podemos elleni propagandát twittelni a 2015-ös spanyolországi választásokhoz kapcsolódó hashtagekkel.

A Bloomberg 2016 márciusában „Hogyan hekkeljünk meg egy választást” címmel közölt le egy oknyomozó riportot Andrés Sepulveda kolumbiai hekkerről, aki egy hekkercsoporral azon dolgozott, hogy manipulálja a választásokkal kapcsolatos információkat Latin-Amerikában. Sepulveda jelenleg tízéves börtönbüntetését tölti olyan bűncselekményekért, mint számítógépes hálózatokkal való visszaélés, személyes adatok megsértése, kémkedés és rosszindulatú szoftver használata a 2014-es kolumbiai választásokon.

Nem nehéz kitalálni, hogy kik irányítják a #TeamHDP-t támogató automatizált fiókokat. Az ellenforradalomnak egy napon sok bűncselekményről kell majd számot adnia a venezuelai embereknek.

 

 

 

 

Forrás: http://latin-amerika.hu/hirek/erdekes/4185-2017-07-04-21-05-08

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük