Adjunktus lett az analfabéta szülők lányából

orsos zsuzsa

Analfabéta cigány szülők gyereke, mégis doktori címet tudott szerezni Orsós Zsuzsanna. Kitartásról és a magunkba vetett hitről beszélt nemrégiben egy rendezvényen Szegeden – többek között romáknak. Azt mondja: nem csupán szerencséje volt, sokat tett azért, hogy ki tudjon törni.

Orsós Zsuzsanna mosolygós, magabiztos, csinos és okos nő. A Pécsi Tudományegyetem adjunktusaként évek óta biológiai kutatásokat végez, elsősorban a roma népesség egészségi állapotát vizsgálja. Nem véletlenül velük foglalkozik, maga is cigány. Ő használja ezt a szót, azt mondja, kulturális okból. Számára a roma szó nem jelent semmit. Zsuzsanna élettörténete példaértékű, ezért tart előadásokat arról, hogyan jutott idáig. Szegeden is azt hangsúlyozta: analfabéta család legkisebb gyermekeként azért tudott ledoktorálni, mert nem volt hajlandó elfogadni, hogy ő erre úgysem lesz képes.

– Németkéren, Paks mellett nőttem fel. Édesanyám analfabéta, édesapám is csak pár betűt ismer. Óvodába nem jártam, mert nem tudtam beilleszkedni a gyerekek közé, érdekes módon azonban az iskolát egyből megszerettem. Jó volt érezni, hogy mindennap okosodom – mesélte. A falusi iskolában végig az osztály második legjobb tanulója volt, osztályfőnöke mégis a szakmunkásképző felé irányította nyolcadikosként. – Ez felbosszantott, mert tudtam, hogy jó tanuló vagyok, ezért beadtam a jelentkezésemet egy pécsi gimnáziumba, ahová fel is vettek. Míg az általános iskolában néhány tanár éreztette velem, hogy cigány vagyok, a gimnáziumban nem diszkrimináltak pozitívan sem, csak korrektek voltak. Nekem pedig pont erre volt szükségem.

Az érettségi után technikusbizonyítványt szerzett, majd az orvosi egyetem laboratóriumában helyezkedett el, hogy keresetéből albérletet tudjon fizetni. Hogy 5 évvel később mégis továbbtanult, azt ottani kollégáinak köszönheti, akik biztatták: szerezzen diplomát! Egyetemi éveit Szegeden kezdte, egy év után azonban visszajelentkezett Pécsre, hogy félállásban tudjon dolgozni is. Biológusdiplomát szerzett, majd ő lett a Magyar Tudományos Akadémia első roma származású doktori ösztöndíjasa. Disszertációját summa cum laude szerezte meg 3 évvel ezelőtt.

Bővebben: Délmagyarország

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük