Adósságelengedést szorgalmaz a görög radikális baloldal

ciprasz

A görög adósság részleges elengedését célzó nemzetközi konferencia összehívását szorgalmazta csütörtökön Brüsszelben Alekszisz Ciprasz, a görög radikális baloldal Sziriza nevű politikai tömörülésének vezetője. Ciprasz találkozott Martin Schulzcal, az Európai Parlament elnökével, majd közös sajtótájékoztatót tartottak. A görög politikus azt hangoztatta: a válságos helyzetben levű görög gazdaságnak “esélyt kell adni, hogy levegőhöz jusson”. Elutasította a nemzetközi követelésre összeállított 13,5 milliárd eurós takarékossági csomagot, és utalt arra, hogy 1953-ban egy londoni konferencián Németország régi adósságainak egy részét leírták.  “Itt az ideje, hogy lezáró jellegű megoldást találjunk az adósságválságra, miként az 1953-ban Németországnak sikerült” – mondta.


Martin Schulz leszögezte, hogy most nem erre irányulnak a nemzetközi erőfeszítések, hanem arra, hogy Görögországban beindítsák a gazdasági növekedést, és új munkahelyeket teremtsenek. A német szociáldemokrata politikus felhívta a figyelmet arra, hogy az adózási fegyelem terén is sürgős teendők vannak, hiszen dúsgazdag görögök menekítették ki a pénzüket adóparadicsomokba, és emiatt jelentős bevételektől esik el a görög állam.

Az Európai Parlament elnöke kiemelte annak fontosságát, hogy helyreálljon a bizalom Görögország euróövezeti tagságának megőrzése iránt. “Senki sem fog befektetni egy olyan országban, ahol nem tudja, hogy a fizetőeszköz másnap is ugyanaz lesz-e” – figyelmeztetett Schulz.

FORRÁS: Profitline

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük