Aggódhatunk a magyar médiaszabadságért

Egy friss tanulmány szerint 2010 óta folyamatosan épül le a jogállamiság.

Komoly aggodalomra ad okot a médiaszabadság és -pluralizmus helyzete Magyarországon egy friss tanulmány szerint, amelyet az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári és igazságügyi bizottságának (LIBE) ülésén ismertettek kedden Brüsszelben, számolt be az MTI.

Az Európai Politikai Tanulmányok Központja (CEPS) által a LIBE megbízásából elkészített értékelésben a magyar, a bolgár, a francia, a görög, a lengyel, az olasz, illetve a román sajtó helyzetét hasonlították össze. A Magyarországról szóló részben arról írnak, hogy 2010 után a törvényhozás „példátlanul korlátozó médiatörvényt” fogadott el,azóta pedig szisztematikusan leépítették a fékek és ellensúlyok rendszerét, a jogállamiságot.
Hangsúlyozták, hogy:

– Magyarországon 50 százalék feletti a politikai pártokhoz kötődő sajtótermékek aránya,

– bizonyos kormánypárti újságok reklámbevételeinek akár a 29–80 százaléka is az államtól vagy állami cégektől származik,

– a tulajdonosi viszonyok jelentősen átalakultak az Orbán Viktor és Simicska Lajos közötti háború kirobbanása óta,

– a kormány azóta új médiabirodalmat épített ki.

A szerzők szerint a történtek jól mutatják, hogy az országban egy médiatermék sikere nagyban függ a kormányzathoz való viszonytól. Bárd Petra, a tanulmány egyik szerzője elmondta: gyakorlatilag közpénzeket csatornáznak be egyes sajtótermékek támogatására. Hozzátette, a cenzúra nem a törvényeken, hanem a finanszírozási struktúrákon keresztül valósul meg.

Gál Kinga fideszes EP-képviselő is felszólalt a tanulmány kapcsán, és közölte: a bemutatott jelentés rendkívül elfogult, tele van csúsztatásokkal és összeesküvés-elméletekkel, számos valótlanságot állít, ráadásul „vagy semmivel nem támasztja alá, vagy csak magyar nyelvű, meglehetősen szubjektív cikkekkel”. A képviselő azt is megjegyezte, érzése szerint ez egy „megrendelt tanulmány”. Erre Bárd Petra úgy reagált: az általuk feltárt adatokat számos más, független tanulmány is alátámasztja. Majd indítványozta, hogy az EU hozzon létre egy objektív és átlátható mechanizmust a sajtószabadság helyzetének vizsgálatára.

 

 

 

 

Forrás: http://magyarnarancs.hu/belpol/mediaszabadsag-105227

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük