Agyafúrtan kerüli az adót az Apple

fucku

Globális profitjának jelentős részét a legalitás határát feszegető technikákkal, csak félig létező cégeken keresztül folytatta az Apple, hogy kevesebb adót kelljen fizetnie − állítja az amerikai szenátus vizsgálóbizottságának jelentése, aminek megfigyelők szerint komoly következményei lehetnek az európai országokban is.

A szenátusi dokumentum szerint az Apple élt a globális nagyvállalatok megszokott trükkjeivel, például a szellemi tulajdonok apportjával eltüntették a nyereséget az európai leányvállalatoknál, és azokat Írországba küldték, ahol − az ír kormánnyal kötött különalku miatt − 2 százalékon adóztak (hasonló technikákat alkalmaz Európában a Starbucks is). Ám az Apple ennél is agyafúrtabb volt: olyan leányvállalatot hozott létre Apple Operations International néven, amely − paradox módon − egyik országban sem adóbelföldi, ám Kaliforniában és Írországban is be van jegyezve. Ez a holdingvállalat az utóbbi öt évben egyáltalán nem fizetett adót.

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója a vizsgálóbizottság előtt visszautasította a trükközés vádját, és jelezte, cége az idei pénzügyi évben 7 milliárd dollárt fizetett be az amerikai költségvetésbe. Persze ha hazautalták volna a profitot, és nem használják ki az európai adórendszer réseit, akkor ennek a többszörösét kellett volna fizetni. A probléma azonban a jelek szerint inkább a globális adórendszerrel van, hiszen az Apple úgy valósíthatja meg ezeket az elképesztően agresszív, etikátlannak tűnő adóelkerülési technikákat, hogy valójában fel sem merül a törvénysértés gyanúja.

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük