Akár 170 nettót is kaphat egy kezdő ápoló a fizetésemelés után – minden harmadik egészségügyis elhagyja a pályát

 A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara az ápolókat, szakasszisztenseket, a műtősöket, a beteghordókat kérdezte az október 6-án megszavazott egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről. A kérdőívet több mint 30 ezren töltötték ki mindössze négy nap alatt, a számok pedig arra utalnak, hogy az egészségügyi dolgozók nem elégedettek a fejleményekkel – írja a 24.hu.

Több mint harmincezer kitöltő csaknem 63 százaléka nem tudja eldönteni, hogy aláírja-e az új jogállásról szóló törvényt, 31 százaléka biztosan nem írja alá, és mindössze 6 százalék nyilatkozott úgy, hogy aláírja.

Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozók Kamarájának elnöke azt mondta: Brutálisak a számok.

Hozzátette, hogy őt nem lepték meg az adatok, mert szerinte a törvény leginkább az egészségügyi szakdolgozókat érinti hátrányosan. Azt is mondta, hogy számos helyről jelezték felé, hogy a szakdolgozók egy része már elkezdte keresni az egészségügyi rendszeren kívüli lehetőségeket.

Egy OKJ-s végzettségű ápoló a novemberi emelés után is csupán bruttó 270 ezer forint kezdő fizetéssel áll pályára. Valamivel jobb a főiskolai vagy egyetemi végzettséggel rendelkezők helyzete: ők bruttó 337 ezer forintért kezdhetnek például szakápolóként, heti minimum négyszer 12 órás műszakokban dolgozni a betegek mellett.

Jövőképük azonban aligha lehet: egy OKJ-s végzettségű ápolónak 40 év munka után sem emelkedik bruttó 380 ezer forint fölé az alapjövedelme, ráadásul ha korlátozzák a másod- és harmadállásának lehetőségét, sőt a megváltozott jogviszony miatt a pótlékai összegét is csökkentik, akkor végképp érthetővé válik, miért fordítana hátat az egészségügynek.

24.hu
Fotó: Pixabay

  •  
  •  
  •  
  •