Aki jövőre menne nyugdíjba, még nem fog kapni 13. havi nyugdíjrészletet

MTI Varga György nyugdíj
A kormány benyújtotta a 13. havi nyugdíj jövő évtől kezdődő visszavezetéséről szóló törvényjavaslatot. A dokumentumból kiderül, hogy csak azok válnak jogosulttá erre, akik már idén nyugdíjba vonultak. Akik tehát jövő januártól, vagy később mennek nyugdíjba, egy évet várniuk kell – írja az mfor.hu

A tizenharmadik havi nyugdíj annak a nyugdíjasnak jár, aki a tárgyévet megelőző év legalább egy napjára, valamint a tárgyév januárjára részesült az ellátásban.

A javaslat rendelkezik arról is, hogy a 13. havi nyugdíj visszavezetése ütemezetten történjen, vagyis a teljes összeg negyedét fizetik ki 2021-ben, felét 2022-ben, háromnegyedét 2023-ban, majd az egész összeget 2024-ben.

Azt is rögzítik a javaslatban, hogy a 13. havi nyugdíj a szociális ellátások tekintetében nem minősül jövedelemnek, a nyugdíjprémiumhoz hasonlóan.

Tizenharmadik havi nyugdíjat a nyugellátásban részesülők, vagyis az öregségi nyugdíjasok, a hozzátartozói nyugellátásban részesülők és a szövetkezeti járadékosok kapnak. 

A magyar minimálnyugdíj összege több mint 10 éve változatlan: 28 500 forint. 

Az Igen Szolidaritás szerint a nyugdíjasok kapjanak rendkívüli nyugdíj-kiegészítést az elszabadult élelmiszerárak, és a veszélyeztetettségük következtében előállt többletkiadásaik kompenzálásaként, éspedig havi 37.500 forintot!

mfor
Fotó: Varga Görgy MTI

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •