Akiknek megmaradt az állása, átlagban bruttó 400.400 forintot kerestek – itt a friss KSH jelentés

Azt írja a KSH, hogy 2020. márciusban a bruttó átlagkereset 400.400 forint volt, 9,0%-kal magasabb, mint egy évvel korábban. Ez azokra vonatkozik, természetesen, akiknek megmaradt az állása. A szuper hírek szerint 2020. január–márciusban a bruttó átlagkereset 384 200, a nettó átlagkereset 255 500 forint volt, mindkettő 9,1%-kal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Tehát lehet görögtüzeket ontani, vagyis csak lehetne, ha a számításba valóban minden munkavállalót beleszámítanának és nem csak azokat munkáltatókat, amelyek 5 főnél többet munkavállalót foglakoztatnak. A KSH maga is elismerte tavaly év végén Székely Sándor, független országgyűlési képviselő közérdekű adatigénylésére adott válaszában, hogy 1,7 millió munkavállaló adatival egyáltalán nem számol.

„Magyarországon 1999 óta a keresetstatisztikai adatközlés a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásokra, a költségvetési intézmények teljes körére és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezetekre vonatkozik. E folytonosság megőrzése érdekében a KSH a jövőben is folytatja az erre a körre vonatkozó adatközléseit. Ez több hatályos – a KSH kereseti adatára vonatkozó – jogszabályi hivatkozásnak is megfelel.”

Tehát kedves olvasó, amikor a nagyon-nagyon szépnek tűnő adatokat látja, azok ne tévesszék meg. Az nem a valóságot tükrözi, az az úgynevezett medián bér lenne, de ilyen adattal a KSH nem rendelkezik.

Az viszont tény, hogy a járvány miatt mára a 4 millió 368 ezer munkavállalóból 428 ezren maradtak állás nélkül, akiknek a kormány katonai szolgálatot vagy pedig közmunkát ajánl.

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •