Alakul az újabb ellenzéki halálcsoport a fővárosban

A csepeli mellett minden jel szerint a józsefvárosi és ferencvárosi területeket is magába foglaló 6 országgyűlési egyéni választókörzet lesz az ellenzéki pártok egyik halálcsoportja a fővárosban. Ezt a területet a Molnár-Gyurcsány paktum értelmében a Demokratikus Koalíció kapta meg. A párt a hírek szerint az SZDSZ egykori politikusát, Ara-Kovács Attilát tervezi indítani, akit a kerületben idáig még nem láttak politikával foglalkozó helyiek. A politikus ráadásul külpolitikával foglalkozik, sokak szerint a DK azért itt indítja, mert nyugodt és nyerhető területnek tűnt a választókerület, ahol nincs szükség a belpalitikai csatározásokban való jártasságra.

A paktum értelmében az MSZP helyben jelöltet nem indít és a meg sem kérdezett helyi szocialisták nem is tervezik  támogatni a DK jelöltjét, mivel helyben lényegében nincs működő gyurcsányista párt, így Ara-Kovácsnak nem lesznek jobb esélyei, mint egy kis pártnak. Ráadásul ezekből szép számmal tervezik az indulást helyben. Az Együtt párt Baranyi Krisztinát indítaná, aki beágyazottnak számít helyi szinten. A Momentum pedig alelnökét veti be, Cseh Katalint, aki elsőként már el is indította kampányát a területen szórólapozással.

A kampány meglepetésszereplője lehet a szintén parlamenten kívüli Balpárt alelnöke Kalmár Szilárd, aki helyben él és dolgozik is. A radikális szociális követeléseket megfogalmazó kispárt korábban nem volt elzárkózó a polgári ellenzéki pártokkal való együttműködés elől. Részt kívántak venni például a 2015-ben tervezett előválasztáson, azonban részvételüket éppen Gyurcsány és Bokros akadályozták meg. A tárgyalóasztaltól való kényszerű felállásakor éppen az induló Kalmár Szilárd figyelmeztette a DK vezetőjét, hogy 2018-ban fájni fog a feje, ha elindulnak néhány olyan helyen, ahol pár száz szavazat is számít. Ez pedig a főváros 6. oevkban maximálisan igaz, 2014-ben keveebb, mint 400 szavazattal nyert a Fidesz egyébként szintén súlytalan jelöltje.

Még éppen csak kiírta a választás időpontját Áder János, máris látható, hogy ezen a területen komoly meccs várható mert a kispártok jelöltjei eltökéltnek látszanak. Az Együtt jelöltje talán még visszaléphet, de a Momentum politikusai korábban úgy fogalmaztak, hogy “nem kívánják összegyurcsányozni magukat”, a Balpárt pedig közleményt is kiadott, amelynek címében szerepelt, hogy “kimondjuk, hogy Gyurcsány takarodj!”. Nyilvánvalónak tűnik, hogy a két fiatalos és markáns kispárt jelöltjével nagyon nehéz dolga lesz az országosan és helyben szinte teljesen ismeretlen gyurcsányistának.

 

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük