Alekszisz Ciprasz levele José Manuel Barrosonak

cipriasz

A magyar sajtóban keveset írnak a görög baloldal politikai céljairól. Egy sort sem írtak például arról a levélről, amit Alexis Ciprasz írt Barrosonak. Mi most magyarul közöljük
ezt a levelet:

Athén, 2012. május 10.

Tisztelt Elnök Úr,

Ezt a levelet azt követően küldöm, hogy visszatértem a Görög Köztársaság elnökével folytatott tárgyalásról, akitől arra kaptam megbízást, hogy megvizsgáljam annak a lehetőségét, hogy alakítható-e olyan kormány, amely az Alkotmány szellemében élvezi a Parlament bizalmát. Ez a levél a február 21-i levelem folytatása.

A görög nép május 6-án, vasárnap megvonta a politikai legitimációt attól a megállapodástól (MoU/MEFP, Memorandum of Understanding/Memorandum of Economical and Financial Policies), amelyet Lukasz Papademosz előző kormánya és annak a két politikai pártnak a vezetői írtak alá, amelyek a kormány parlamenti többségét alkották. Ez a két párt összesen körülbelül 3.5 millió szavazatot veszített, ami a teljes szavazatszám 33.5 %-a. Kérem, vegye figyelembe, hogy a memorandum már ezt megelőzően elvesztette legitimitását, gazdasági hatékonysága vonatkozásában is.

De nem csupán arról van szó, hogy a MoU/MEFP megállapodás nem érte el a célját. Kudarcot vallott a görög gazdaság szerkezeti egyensúlyának és az akut társadalmi egyenlőtlenségeknek a tekintetében is. A Syriza már az előző hat évben rávilágított ennek a programnak a belső hibáira. Konkrét reformjavaslatainkat azonban valamennyi olyan kormány figyelmen kívül hagyta, amelyek szorosan együttműködtek az Európai Unióval.

Kérem, hogy vegye figyelembe, hogy a megállapodások alapján folytatott politika következtében Görögország az egyetlen olyan európai ország, amely békeidőben öt egymást követő évben mély recessziót él át 2012-ig. Ezen kívül a magánszektor bevonása (Private Sector Involvement, PSI)
kudarcot vallott abban, hogy hitelesen biztosítsa Görögország a GDP százalékára vonatkoztatott növekvő államadósságának fenntarthatóságát. A megszorítás nem oldja meg a recessziót. Gazdaságunk visszaeső irányának azonnali és szociálisan igazságos megfordítása így parancsoló
szükségszerűség.

Sürgős szükségünk van arra, hogy biztosítsuk a gazdasági és társadalmi stabilitást országunkban. Ebből a célból minden szükséges politikai intézkedést meg kell tennünk, hogy visszafordítsuk a megszorításokat és a recessziót. Mert, eltekintve a demokratikus legitimáció teljes hiányától, ennek a „belső leértékelési” programnak az alkalmazása gazdaságunkat katasztrofális útra vezeti, miközben egyidejűleg felemészti a helyreállítás minden előfeltételét. A belső leértékelés humanitárius válsághoz vezetett. Így tehát felül kell vizsgálni a jelenlegi stratégia teljes keretét, ha az fenyegeti a társadalmi stabilitást és a kohéziót Görögországban, és az egész eurozóna stabilitását sem szabad veszélyeztetni.
Ezek a katasztrofális döntések az európai népek közös jövőjét fenyegetik. Mélyen hiszünk abban, hogy ez a válság európai jellegű, tehát annak megoldása is csak európai szinten képzelhető el.

Tisztelettel,
Alexis Ciprasz
A Radikális Baloldali Koalíció parlamenti
frakciójának elnöke
Az Európai Baloldali Párt alelnöke

FORRÁS: A mi időnk

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük