Alkotmányellenes? Német állami támadás a junge Welt marxista napilap ellen!

Német kormányzati politikusok kirakatrendezvényeket tartanak a sajtószabadságért, közben a kormány titkosszolgálati eszközökkel próbál ellehetetleníteni egy baloldali újságot.

A Bundestag pénteken több mint egy órát szentelt a média helyzetéről és a sajtó szabadságáról szóló vitának. Erre abból az alkalomból került sor, hogy május 3-án volt a sajtószabadság világnapja. Amikor az újságírók munkájának korlátozásáról van szó olyan országokban, mint Kína, Oroszország vagy Kuba, a német kormány nem hagyja, kritizál és nagyvonalúan tanácsokat osztogat. “Az embereknek szabad és független információkra van szükségük, a demokrácia nem működhet e nélkül” – jelentette ki Heiko Maas (SPD) külügyminiszter hétfőn, mutogatva a világ más részeire.

A pénteki plenáris ülésen azonban a sajtószabadság és a média témája kivételesen a helyi viszonyok között került napirendre, a frakciók indítványai “Védjük az újságírókat – garantáljuk a sajtószabadságot”, “A szabad és tisztességes médiapiacért – minőségi dezinformációval a dezinformáció ellen” (mindkettő FDP) vagy “Jobban védjük a sajtószabadságot és az újságírókat” (Die Linke) címmel. Az SPD részéről Martin Rabanus állt a pulpituson, dagadó mellkassal hivatkozott a pártja által elfogadott “Szabad és független média cselekvési programra” és hangsúlyozta: “Az SPD mindig is védelmezte és mindig is védelmezni fogja a sajtószabadságot és a véleményszabadságot ellenfeleivel szemben”.

Apró szépséghiba van azonban. A szociáldemokraták részt vesznek abban a szövetségi kormányban, amely titkosszolgálati eszközökkel figyel meg és próbál ellehetetleníteni egy független újságot, a junge Weltet. A német kormány nyíltan elismeri ezt és támadóan igazolja az állami hatóságok szerintük megfelelő lépéseit. A junge Weltet alkotmányellenességgel vádolják, az általa képviselt “forradalmi marxizmus” miatt. Azt állítják, hogy ez “a szabad demokratikus alaprend alapelvei ellen irányul”. “Például a társadalom osztálytagozódás szerinti felosztása ellentmond az emberi méltóság garanciájának” – áll többek között a szövetségi kormány közleményében. Nyíltan kimondják, hogy a céljuk a junge Welt gazdasági ellehetetlenítése is.

Sajnos mindez nem vicc: a szociáldemokrata Rabanus kirakatbeszédére reagálva Gesine Lötzsch (Die Linke) baloldali képviselőnő a Bundestagban felszólalva azt mondta: “Világosan kimondom: én azon a véleményen vagyok, hogy egy napilapnak az Alkotmányvédelmi Hivatal általi megfigyelése elfogadhatatlan. Mi, Die Linke Párt, ezt nem tudjuk elfogadni. Remélem, hogy a Bundestag többi frakciója sem tudja ezt elfogadni.” Eddig sajnos keveset hallottunk erről.

A junge Welt szerint a marxizmus egy tudományos világnézet, annak kriminalizálása egyértelmű politikai botrány, amely nemcsak ezt az újságot, hanem a progresszív embereket is érinti. A szerkesztőség, a kiadó és a szövetkezet ezért sürgős felhívást intézett a nyilvánossághoz a sajtószabadság elleni állami támadás miatt, és minden rendelkezésre álló jogi eszközzel védekezni fog.

Munkások Újsága

  •  
  •  
  •  
  •