Áll a bál a Dob utcában: rendőrök tartják vissza a lakásfoglalókat

illegalparty

Egy önkormányzati lakás elfoglalását hirdették meg ma estére a Foglalj helyet! mozgalom kiötlői, civil aktivisták. A „hadművelet” a Blaha Lujza térről indult és a Dob utcában ért véget. A lakásfoglalókat hamar megállították a rendőrök. Körülbelül hatvan ember – többségében civil aktivista – célozta meg a Dob utca 19. szám alatti műemlék épületet, ami évek óta üresen áll (egy ideje nem önkormányzati, hanem magántulajdonban van). Képletesen jót akart bulizni a társaság, valójában viszont a fővárosban üresen álló ingatlanokra akarták felhívni a figyelmet akciójukkal.

„Kétezer lakás áll üresen Budapesten, ez így nincs jól” – válaszolta a hvg.hu-nak telefonon a helyszínen tartózkodó Galba-Deák Ádám, A Börtön helyett lakhatást akcióhálózat tagja (A Zöld Baloldal Párt egykori alelnöke). Közben a rendőrök is megérkeztek a Dob utcába. „Nem hittem, hogy ilyen hamar kiszagolják” – foglalta össze a kialakult helyzetet Galba-Deák. Mint mondta, senki nem akar közülük börtönbe menni, el fogják hagyni a helyszínt. Egyelőre folyik az igazoltatás, ami nem zökkenőmentes, időközben ugyanis alkoholos filccel összefirkálták a helyszínen parkoló rendőrautókat.

Nemrégiben a CoMMMunity blogon , és A Börtön helyett lakhatást (Állampolgári akcióhálózat a hajléktalanságot büntető jogszabályok eltörléséért) Facebook-oldalán is megjelent az a felhívás, amely május 12-én este 9 órára a Blaha Lujza térre invitálta a vállalkozó kedvűeket, hogy a Foglalj helyet! Illegál party elnevezésű akció keretében elfoglaljanak egy önkormányzati lakást. Ahogy írták, az a céljuk, hogy „az üresen álló ingatlanokat arra használják, amire valók: lakhatásra.”

A hvg.hu informátora arról számolt be, hogy este kilenc órakor 30-40 ember gyülekezett a Blaha Lujza téren. A közelben két rohamrendőrös busz és jó pár rendőrautó várakozott.

 

Tavaly novemberben civil aktivisták szállták meg Kocsis Máté józsefvárosi polgármester irodját, tiltakozva hajléktalanellenes politikája miatt. A tüntetők egy része a Város Mindenkié mozgalom tagja volt, akadtak viszont olyanok is, akik nem formálisan csapódtak a csoporthoz. Több tucat aktivistát – akik a polgármester titkárságán ültek le – a kiérkező rendőrök vittek ki az épületből. Az akcióról készített videónkat itt nézheti meg.

 

Forrás: hvg.hu   az esemény 2012.május 12 -én történt.

….A késöbbi történésekről hamarosan saját forrásból közlünk beszámolót. – szerk.

További fotók megtekinthetők az ÚJ SZEMLÉLET csoport Facebook oldalán: ITT 

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük