Állítsák le a gyilkos drónok és autonóm fegyverrendszerek fejlesztését

Az Európai Baloldal Béke Munkacsoportja az alábbi nyilatkozatot tette közzé:

Egyre több ország – beleértve az Európai Uniót és tagállamait is – fejleszt olyan fegyverrendszereket, amelyek képesek autonóm módon eldönteni, hogy ki maradjon életben és ki haljon meg.

Az Európai Baloldali Párt Béke Munkacsoportját mélységesen aggasztja ez a folyamat. Meggyőződésünk, hogy meg kell tiltani a teljesen autonóm fegyverek fejlesztését, gyártását és használatát. Arra kérjük az összes európai kormányt, hogy nemzeti törvények és nemzetközi szerződések útján tiltsák be az ilyen jellegű fejlesztéseket. Támogatjuk azokat a kampányokat (például a „Kampány a gyilkos robotok megállításához”), amelyek egy új tiltási szerződés létrehozására irányulnak. A fegyveres erő használatának mindenkor emberi ellenőrzésen kell alapulnia.

Az autonóm fegyverek betiltásához szükség van a technológiákat biztosító vállalkozások és tudósok együttműködésére is. Ezért minden érintett vállalatnak és szervezetnek, valamint a mesterséges intelligencia és a robotika fejlesztésén dolgozó szakembereknek vállalniuk kell, hogy soha nem járulnak hozzá teljesen ilyen autonóm fegyverek kifejlesztéséhez. Ezekhez a fegyverrendszerekhez a mesterséges intelligencia (AI) rendszerei szükségesek, az AI-t nem szabad militarizálni, kizárólag békés célokra szabad felhasználni!

Az Európai Uniónak le kell állítania minden olyan fegyverkezési projektet, amely olyan funkciókon alapul vagy olyan funkciókat tartalmaz, amelyek lehetővé teszik fegyverek számára az autonóm ellenség megsemmisítést. 

Forrás: Európai Baloldali Párt Béke Munkacsoport

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •