Általános sztrájk Görögországban

greekstrike

Görögország ismét lelassul. Tegnapelőtt, február 20-án, szerdán a megszorítások elleni általános sztrájk hatására, az ellen a politika elleni demonstráció hatására, amelyet az EU és az IMF hitelezői kényszerítenek ki, akkor, amikor a Trojka képviselőit Athénben várják a megszorítások ellenőrzése céljából.

Az általános sztrájkot, amely ebben az évben az első ilyen megmozdulás, a Közalkalmazotti szakszervezeti konföderáció, az Adedy, és a magánszektor dolgozóinak általános szakszervezete, a GSEE hírdette meg. A sztrájk a többi közt megbénítja a légiközlekedést a légi irányítók munkabeszüntetése nyomán. A vasúti és városi közlekedést is érinti a sztrájk, a szigeteket ellátó hajók is kikötőben maradnak. A novemberi általános sztrájk, és a 2010 óta tartó görög válság során rendezett tízegynéhány sztrájk után – a mai munkabeszüntetés csúcspontja lesz az Athén központjában a déli órákban rendezett tüntetés. A sztrájk érinti a közhivatalok, az iskolák és a kórházak működését is. Az ügyvédek és kereskedők szakszervezetei is csatlakoztak.

Az adósság súlya alatt szenvedő országnak el kellett fogadnia a megszorítások újabb hullámát, ahhoz hogy tovább részesülhessen a nemzetközi pénzügyi infúzióban. A megszorítások további szigorodása ellen fellépő GSEE és Adedy azért is hívott fel a mai mozgósításra, hogy ezzel válaszoljon a kormány döntései ellen, az athéni metrósok és tengerészek sztrájkját erőszakkal, katonai behívással letörő intézkedései ellen. A GSEE kifejtette közleményében, hogy „a kollektív szerződésekért, a 27%-ot elért munkanélküliség elleni intézkedések meghozataláért harcol”, valamint „a demokratikus jogok védelméért”. Az Adedy is fellépni kíván a közhivatalnoki elbocsátások ellen, amit a hitelnyújtók újabb lefaragásai követelnek.

Az ország immár hatodik éve recesszióban van, a legerősebb ellenzéki párt, a Syriza erőteljes mozgósításra hívott fel, hogy „minél gyorsabban megdöntsük” a konzervatív Antonisz Szamarasz vezette mérsékelt jobboldali-baloldali koalíció kormányát. A rendőrség nagy erőkkel kívánja elejét venni a görög megszorítások elleni tüntetéseket általában kísérő túlkapásoknak.

A sztrájk szociális figyelmeztetés a hitelezők Trojkájának (EU, EKB,IMF) március elejére várható athéni látogatása előtt, amelyen felmérni szándékozzák, milyen mértékben tartja be Athén a megszorításokkal és reformokkal kapcsolatos ígéreteit – ezekhez a feltételekhez köti az EU-IMF a kölcsönök további folyósítását (ezek összege 2014-re elérheti a 240 milliárd eurót.

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük