Ami Izraelben történik, az az emberiség történelmének újabb gyalázata

Palesztin szélsőségesek rakétákat lőnek Izraeli civilekre. Ártatlan és fegyvertelen emberek megölésének szándéka gyalázatos tett. Az izraeli hadsereg beszámolója szerint a Gázai övezetből több száz rakétát indítottak és ez nyilvánvalóan traumatikus az itt élők számára, akik emiatt óvóhelyikre kell húzódjanak. Ashkelonban 6 ember meg is sérült, szerencsére halálos áldozat nem volt. 

A kilőtt rakéták többsége házi készítésű, primitív eszköz amelyeknek robbanóereje és hatótávolsága csekély. Az egésznek csupán propagandaértéke van a Gázát uraló Hamász számára. Az izraeli hadsereg a lövedékek 90 százalékát megsemmisíti a “vaskupola” légvédelmi rendszerrel. Izraellel ellentétben a rendkívül sűrűn lakott Gázai övezetben nincs “vaskupola”. Amikor az izraeli légierő válaszcsapásként a városban kedd este 130 célpontot bombázott, a palesztinok szerint 24 ember halt meg, köztük kilenc gyermek. 6 civil sérült az egyik oldalon és 24 civil halott a másikon.

Miért és mi történik Izraelben? Jogos felháborodási hullámot váltott ki az izraeli hatóságok azon terve, hogy arab családokat lakoltatnak ki otthonaikból a jeruzsálemi óvárosban lévő Sheikh Jarrah negyedben. A rendőrség reakciója ebben az esetben is szándékosan súlyos, kimondhatjuk provokatív volt. Könnygázzal és gumilövedékekkel is támadták az Al-Aksza mecset híveit. Szándékosan összecsapást szítottak egy olyan helyen, amely a muszlimok számára szent, kiemelten a ramadán böjti hónapjában. A társadalmi bizalmat vesztett szélsőjobboldali izraeli kormány vallási háborúvá akar változtatni egy konfliktust, amely valójában arról szól, hogy Izrael erőszakkal gyarmatosít országrészeket és évezredek óta vegyes lakosságú, kultúrájú és vallású területeket. Valójában a megbukott Benjamin Netanjahu miniszterelnök így próbálja elterelni a figyelmet arról, hogy képtelen új kormányt alakítani és olyan konfliktust gerjeszt a Hamásszal, amelynek két győztese lesz az izraeli szélsőjobboldali Netanjahu és a terrorfenyegetést folyamatosan fenntartó Hamász.

Hangsúlyozni kell azonban. hogy itt azonban nem két egyenlő erő áll szemben egymással. Inkább egy évtizedek óta megszállás, kiűzetés és jogfosztás miatt szenvedő lakosság próbálja megvédeni magát egy aránytalan háborúban a rendelkezésére álló primitív eszközökkel a világ egyik legerősebb katonai hatalmával szemben. Mint azt már Bertolt Brecht is megírta: “A tomboló folyót erőszakosnak nevezik, de a szűk folyómedret, amely az áradást okozza, senki sem tekinti erőszakosnak.” Ez az idézet találóan jellemzi a palesztinok helyzetét és azt, miként a világ jelentős részén fogadják és tálalják a konfliktust, egyoldalúan azokat hibáztatva akik alapvetően áldozatai egy olyan bukott agresszornak, mint Benjamin Netanjahu.

Szolidaritás izrael zsidó és palesztin békeszerető és a békés együttélést támogató polgáraival!

Kalmár Szilárd
Munkások Újsága

  •  
  •  
  •  
  •