Ami sok, az sokk

okol

A napokban adtunk hírt a ROSTA, Rokkant Számkivetettek Társasága megalakulásáról, melyet egy civil személy, Szalai József kezdeményezett. A szárnyait bontogató szervezet elsődleges célja egy pertársaság létrehozása, amely jogorvoslatot keres az embertelen, a rokkantakat érintő szociális ellátásukkal összefüggő hátrányos jogszabályok mielőbbi megváltoztatására. A ROSTA felhívása igen sok olvasónkhoz eljutott, többek között ahhoz a súlyos beteg kétdiplomás közgazdásznőhöz, aki ismerősét kérte meg esetének megírására, kérve őt arra, hogy azt küldje meg a Hírhatár szerkesztőségének közlés céljából. Az érintett kérésének ezúton teszünk eleget.

Az 59 éves asszony sikeres karriert futott be, vezető beosztású munkakörökben dolgozott hosszú évekig. Mindig is magas járulékokat fizetett a TB kasszába, remélve azt, hogy majd tisztességes nyugdíjat kaphat érte cserébe. Tette mindezt 38 éven keresztül, nagyrészt progresszív járulékfizetőként. Az utóbbi években, sokat betegeskedve várta, majdcsak eljön számára is a megérdemelt pihenés ideje, ha végre egyszer nyugdíjas lehet. A folyton emelkedő öregségi korhatár miatt – a sávos nyugdíjkorhatár bevezetésével – az álom, már csak 63,5 évesen jön el majd számára.

Időközben rosszindulatú daganat miatt is műteni kellett, és számos olyan betegsége lett, amivel nem tudta tovább folytatni a felelősségteljes munkáját. A több mint 10 féle betegség okán, az egyre romló egészségi állapot következtében 2009. év végén rokkantsági nyugdíjba vonult, 2012. január hónapban esedékes felülvizsgálati időponttal. Mivel a 2012 01 01-től hatályos „új” rokkantsági törvény következtében akadoztak a NRSZH orvos szakértői felülvizsgálatok, így a panaszosnak is érdeklődnie kellett a NYUFIG-nál. Miután kiderült, hogy ott irattárba helyezték az anyagát, így az ügyiratok előkeresése után a hivatal 2012. április végére tűzték ki számára, a soros felülvizsgálat időpontját.

A törvénytisztelő panaszos meg is jelent a felülvizsgálaton.  Az életkorára tekintettel rácsodálkoztak a szociális szakértők, hogy védett korú 57. év felettiként, miért kellene még „megmérettetnie magát” újabb felülvizsgálaton, amikor a törvény szerint az ellátása is megmaradhat, rokkantellátás megnevezéssel. A 2012. 01. 02-i NYUFIG tájékoztatóban is közölték az 57.év felettiekkel, hogy a 2011. 12. 31.-i állapotnak megfelelő pénzbeli ellátásuk megmarad, sőt, ez lehet az alapja, a mindenkori (januári % – os) emeléssel folyósított, a majdani öregségi nyugdíjuknak is. A szociális szakértők tájékoztatták arról, hogy „sajnos” túlképzett, illetve életkora miatt esélytelen a munkaerőpiacon történő megmérettetésre. 

Végre 2012. június hóban megérkezett a határozat, amikor panaszosunk fellélegezhetett. A határozatban ugyanis az állt: állapota alapján további felülvizsgálata nem szükséges. Rokkantsági ellátás címén pedig továbbfolyósítják a számára korábban megállapított összegű ellátást.

Azonban, ezt követte a hidegzuhany. 2012. november elején levelet hozott számára a NYUFIG-tól a postás, mely egy módosító határozatról szólt. A sokkoló tények alapján 2012 november 1-től az addigi, több mint 200 ezer Ft/hó pénzbeli ellátásának összegét lecsökkentették egy fix összegű rokkantellátásra, melyet 41.850,- Ft/fő/hó mértékben határoztak meg, ami a minimálbér 45%-a.

Indoklásul a 2011 évi CXCI.(XII.29.) törvény 33/A.§.(4.) bekezdésre hivatkoztak. A rokkant-törvény módosítása a T/7678. törvény-módosítás alapján történt, mely 2012 07 26-án lett elfogadva.  Ez, kimondta rá, mint 57 év feletti soros felülvizsgáltra váróra a lenullázást. Az indoklásban az szerepelt, hogy a felülvizsgálat során állapotában javulás következett be, ami a valós tényekkel teljesen ellentétes.

Állapotában semmiféle javulás nem állt elő, mindössze annyi történt, hogy az új komplex minősítő rendszer szerinti elbírálásnál, ha már 1%-kal javult „papíron” a beteg állapota, akkor „ugrott” a régi ellátásának az összege. Ennek köszönhetően az érintett beteg elvesztette az ellátása több mint 80%-át (!) egyetlen tollvonással!

Ezek után teljesen egyértelműen látható, hogy egy „előre megírt” és kitervelt koncepció áldozatai a „volt” rokkantsági nyugdíjasok. Köze nincs ennek az egésznek a valósághoz, a betegek állapotához, csak és kizárólag a költségvetési megtakarítási célhoz (rokkant ellátások keretéből történő 217 milliárd Ft elvonás) ami vezérli a rokkantak felülvizsgálata körüli intézkedéseket.

Miután, a példánkban említett beteg, élete nagy részét szorgos, ország-építő, progresszív adó és járulékfizetőként élte, így emberi sorshoz méltatlanul bánt el vele – mint korhatár alatti rokkanttal – a törvénykezés.

Sőt, a 2009 évi nyugdíjazása folytán a 4, 5 millió Ft magán- nyugdíjpénztári befizetése is állami kasszába került, előzetesen, előrelátóan jelentős befizetésekkel megalapozva a tisztességes, időskori ellátásra való jogosultságát.

Ehelyett kapott a magyar államtól, Magyarország Kormánytól hideget-meleget, „csalózást”, megaláztatást. Ő is, mint a többi vétlen korhatár alatti rokkant, csak bűnbak és stigmázott áldozat lett,- egy koncepciós rokkant-törvény áldozata!

Látható, ez a törvény, csak arról szól, hogyan kell egy élet munkájában megrokkant 300 ezer „volt”korhatár alatti rokkantra a halálos ítéletet kimondani, titkolt költségvetési megszorítás címén. Ezzel olyan embereket megbüntetve, akiknek semmi közük sincs ahhoz, amivel álságos okokra hivatkozva, ráadásul és nem mellékesen megvádolják őket. (Csalók, naplopók, ingyenélők, zsiványok, adófizetők forintjain élősködők, hisztis álbetegek, stb.).

Ezt nem lehet szó nélkül  hagyni –  zárja a megtörtént esetről szóló beszámolóját a levél írója.

A levél tartalmával kapcsolatban megkerestük a ROSTA-t, és azt a választ kaptuk: ez az eset hűen tükrözi, miért is kell a rokkantaknak saját kezükbe venniük jövőjük kulcsát. Miért kell mielőbb és minél nagyobb számban a méltatlan sorsuk ellen közösen fellépni, tiltakozni.

Igen! Ilyen és ehhez hasonló esetek lesznek azok, melyeket a „ROSTA” Pertársaság tagjai világgá fognak kürtölni, mi folyik hazánkban a korhatár alatti rokkantak üldözése címén. Az igazság pillanatának egy demokratikus jogállamban el kell jönnie, a felelősöknek pedig felelni kell a tetteikért! Nem csak a hazai jogorvoslati lehetőségeken belül, hanem ha kell, az egész világ nyilvánossága előtt is!

A ROSTA nem hagyja az érintettek egy élet munkája után megfizetett, becsülettel, tisztességesen összegyűjtött forintjait, időskori ellátásukat odaveszni. Nem engedjük, hogy kirostáljanak minket a nyugdíjjogfosztással az ellátórendszerből. A „volt” korhatár alattiaknak járó rokkantsági nyugdíjunk visszaszerzéséért szálljunk ringbe – szólít fel a ROSTA, az olvasói levél kapcsán.

Ezért minden érintettet kérünk, hogy a jelentkezési határidő ( 2013. január 31.) figyelembevételével csatlakozzon itt >  „ROSTA” Pertársaságunkhoz!

Kapcsolódó írásunk: Hadba indul a rokkantak serege

FORRÁS: Pest megyei Hírhatár

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük