Amikor egy ország mondta: “¡Basta! (Elég!)” – 90 éves a második spanyol köztársaság

90 évvel ezelőtt Spanyolországban a köztársaságiak az 1931. április 12-i községtanácsi választásokon aratott fölényes győzelme után április 14-én kikiáltották a második spanyol köztársaságot. 

A király április 15-én elmenekült az országból, polgári demokratikus forradalom bontakozott ki. A köztársaság ellen fordult azonban a hadsereg egy része Franco tábornok vezetésével és emiatt 1936-1939 között súlyos polgárháború pusztított az országban. A fasisztákat Mussolini és Hitler támogatta, a köztársaságért küzdőket pedig a Szovjetunió és a világ minden részéből érkező önkéntesek. 

A polgárháborúban mintegy kétezer magyar, kommunisták és anarchisták vettek részt. A leghíresebb közülük Zalka Máté volt, aki itt is vesztette életét. A “spanyolosok” jelentősen része végigharcolta a spanyol polgárháborút követő II. világháborút is az antifasiszta ellenállási mozgalmakban európai országokban vagy a Szovjetunió katonájaként.

Franco győzelme visszahozta a királyságot és a katolikus egyház világi hatalmát az országba és nem történt változás a diktátor bukása után sem. Napjainkban azonban Spanyolországban egyre többen elégedetlenek a fennálló rendszerrel és növekvő azok száma, akik követelik, hogy a királyság helyett az ország ismét legyen köztársaság. 

Munkások Újsága 

  •  
  •  
  •  
  •