Annyit keresnek most Szabolcsban, mint 10 évvel ezelőtt Budapesten

mav berek
Hagyományosan a legalacsonyabb átlagos nettó fizetések jellemzik Magyarország legkeletibb megyéjét, Szabolcs-Szatmár-Bereget, sőt, még az országos átlaghoz mért elmaradás is 30 százalékon stagnál évek óta.

A Központi Statisztikai Hivatal friss közlése alapján az idei első negyedévben Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az átlagos nettó bér 176 445 forint volt, átlagosan a dolgozók majdnem 80 ezer forinttal kevesebb pénzt vihetnek haza az országos átlagnál. Egy évvel ezelőtt ez még “csak” 72 ezer forint volt.

A fővároshoz képest pedig még ennél is sokkal nagyobb a keleti megyére jellemző nettó lemaradás. Budapesten az átlagos nettó bér egy év alatt 7,7 százalékkal 316 968 forintra emelkedett, ami 140.523 forinttal magasabb kereset a Szabolcs megyeinél.

A keleti megyében jelenleg is jellemző 176 ezer forintos nettó bér továbbra is csak a 10 évvel ezelőtti fővárosi nettónak felel meg.

Fontos, hogy az alapélelmiszerek árai között távolról sem figyelhető meg ekkora differencia.

Ugyanazt a termékkört ugyanis lényegében pont ugyanannyiért tudja egy Szabolcs megyei dolgozó megvenni a helyi üzletben, mint egy budapesti a fővárosban. Mindez pedig azt eredményezi, hogy értékét tekintve még sokkal nagyobb a keleti megye átlagos nettójának leszakadása a fővárosi viszonyokhoz képest.

Egyre több megyében haladja meg az átlagfizetés a lélektani 200 ezer forintos határt. Míg 2019 első negyedévében 11 megyében kevesebbet vihettek haza a dolgozók ennél az összegnél, mostanra ez a szám négy megyére mérséklődött. Az imént felsorolt, legkisebb nettójú megyék sora még Borsod-Abaúj-Zemplén megyével egészül ki.

Az átlagnér számítása nagyon megtévesztő tud lenni, hiszen ha összevetjük az egymilliós fizetést 5 darab százezres fizetéssel, az átlaga jól fog kinézni. Persze, ettől még aki százezret keres nem fog jól keresni. Sokkal jobban mutatná a kerestek eloszlását az ugynevezett medián bér, mely pontosabb képet adna a valóságról.

Mfor

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •