Anonymus fenyegetése

anonymus

Twitter-üzenetben fenyegette meg Magyarországot (pontosabban a kormányt – szerk) az Anonymous nevű nemzetközi crackerszerveződés finnországi csapata. Hogy mit és hogy támadnak majd, arról sejtésünk sem lehet. Az Anonymous eddig rendszerint nem fenyegetett alaptalanul, a tegnap este közzétett, politikai felhangoktól sem mentes üzeneteket a korábbi tapasztalatok alapján nem érdemes félvállról venni – a csoport tagjai feltehetően rövidesen megkezdik a tevékenységüket Magyarországon – már  ha eddig még nem kezdték meg. Hogy mit vesznek célba és mikor, arról csak találgatni lehet.


A politika szúrja a szemüket


“#Klubradio closed. #Orban & #Fidesz r killin democracy in #Hungary w/their oppressive laws. #Anonymous, rise up: it’s time to stop this shit” – olvasható a Klubrádió budapesti frekvenciájának elvesztését fájlaló üzenet az AnonFinland csatornán. Nem sokkal később pedig a következő bejegyzés került ki: “Lulzsleigh warmed up & ready to fly to

A szervezetnek magyar Facebook-csoportja is van már egy ideje, ahol ez áll: “Az Anonymous vagyunk. Felhívjuk a figyelmet a visszaélésekre. Igazságot, igazságosságot, egyenlőséget és szólásszabadságot akarunk. A cenzúra, a vállalati kapzsiság és a korrupció ellen vagyunk. Hatalomváltást akarunk! Egy légió vagyunk. Nem felejtünk, Nem bocsátunk meg. Számíts ránk!” Mivel az Anonymousról, annak tagjairól és szerveződéséről szinte semmit sem tudni, egyáltalán nem biztos, hogy ezt az oldalt valóban az Anonymous üzemelteti, lehet hogy csak egy szimpatizáns, de akár egy jól szórakozó tinédzser is lehet.

Változatos célpontok elleni támadások

Az Anonymous és a csoportból kiváló, majd oda visszatérő Lulz Security eddigi ténykedését jelentős médiafigyelem övezte, amit maga a szerveződés gerjesztett: a rejtélyes csoport büszkén vállalta a különböző betöréseket és DDoS-támadásokat. Az áldozatok listája tekintélyes, a csapat például megszerezte a Fox tévécsatornától az ottani X-Faktorra jelentkezők teljes névsorát és adatait, hozzáfért a Sony teljes belső infrastruktúrájához, feltörte az FBI egyik weboldalát, és egy hozzá köthető biztonsági céghez is behatolt, ráadásként pedig az amerikai szenátus webszerverét is kompromittálta, majd túlterheléses támadással megbénított több online játékot (pl. Minecraft, League of Legends, EVE Online). Az arizonai rendőrséghez is bejutott a csapat.

Hogy Magyarországon mire lehet számítani az Anonymous fenyegetése után, nem tudni – a csapat eddig is rendkívül változatos támadásokat indított különféle célpontok, főleg nagyvállalatok, államigazgatási, illetve  rendvédelmi szervek informatikai infrastruktúrája ellen. Az Anonymous már hónapok óta dolgozik a környező országokban, Ausztriában szeptember végén például 25 ezer rendőr személyes adatait hozta nyilvánosságra, mondta el a HWSW-nek Keleti Arthur IT-biztonsági szakértő, az ITBN főszervezője. “Az, hogy eddig Magyarországot nem támadták, inkább csak a szerencsének köszönhető.”

A szerveződésre jellemző, hogy afféle modern “Robin Hoodként” próbál meg fellépni, az állampolgárok vélt érdekeit képviselve. Az eddigi tevékenység, a kinyilvánított célok és a fenyegető üzenet alapján elképzelhető, hogy a csapat kormányzati, államigazgatási intézmények ellen indít majd támadást, de nem azért hogy megbénítsa őket, hanem inkább azért, hogy onnan a média és az emberek figyelmét felkeltő, érzékeny információkat tartalmazó dokumentumokat, adatokat szivárogtasson ki. Egy másik lehetséges célpont lehet a pénzügyi szektor – a “bankellenes” tüntetéseket szervező Occupy mozgalommal az Anonymous egyértelműen szimpatizál. Szakemberek a viszonylag védtelen egészségügyi szektor elleni támadásokat sem tartják kizártnak.

Rosszabbkor nem is jöhetne

A Magyarországot ért fenyegetés időzítése nem csak azért szerencsétlen, mert mindenki az ünnepekre készül, hanem azért is, mert a válság és az azt követő gazdasági bizonytalanság a hazai IT-biztonsági piacot is meggyengítette a közelmúltban – sok helyen a működés fenntartása is nehézségeket okoz, a biztonsági fejlesztések pedig büdzsé hiányában elmaradtak vagy a szükségesnél kisebbek voltak.

Forrás: HWSW.HU

 

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük