Antifasiszta, baloldali mártírokra emlékezünk

pk

December 24-e évezredek óta a szeretet ünnepe, sajnos azonban jutnak erre a napra is szomorú évfordulók. 1944-ben ezen a napon végezték ki a hitleri Németországgal szövetséges magyar hatóságok háborúellenes és antifasiszta tevékenységük miatt Kreutz Róbertet, Pesti Barnabást, Pataki Istvánt és Bajcsy-Zsilinszky Endrét. Mártírjaink emlékezetét a mai (szélső)jobboldali kormány minden eszközzel igyekszik eltörölni, főleg a baloldali fiatalokét. Így ma már nem viseli, viselheti közterület vagy közintézmény a nevüket. Ma már nem Pataki István nevét viseli a kőbányai művelődési központ, nincs Pesti Barnabás utca és a soproni Kreutz Róbert utcát is kötelező lesz átkeresztelni.

A Munkások Újsága a magyar baloldal, a munkásmozgalmi és antifasiszta hagyományok őrzőjének vallja magát. Amíg létezünk, létezhetünk, büszkén emlékezünk a nácik által meggyilkolt hősökre. A szociáldemokrata Mónus Illésre, a szakszervezeti vezető Koltói Annára, a cionista Szenes Hannára, a jobboldali Bajcsy-Zsilinszky Endrére és azon névtelen ezrekre, akik életüket áldozták a nácizmus, horthyzmus és hungarizmus elleni küzdelemben a madridi barikádoktól, a Budai Önkéntes Ezredig.

Pataki István az alábbi búcsúlevéllel köszönt el szeretteitől:

„Kedveseim! Teljesen nyugodt és megbékélt vagyok. Halálraítéltek. Utolsó gondolatom Ti voltatok. Margitkám, tőled külön búcsút veszek. Húgom vagy, de egy kicsit mindig példaképem is voltál. Erős egyéniség vagy és ne törj meg most sem. Haladj megkezdett utadon és összeszorított fogakkal, küzdj, verekedj életed céljáért, mert érdemes. Most is azt mondom, hogy érdemes volt. Anyám, ne sírj! Sok keserű órát okoztam Neked, de most bocsáss meg nekem, gondolj szeretettel fiadra, aki úgy vágyott a szeretetre. Tőletek kaptam a legtöbbet. Köszönöm, hogy úgy szerettetek és féltettetek. Emmike, kishúgom, gondolj majd az életben arra, hogy volt egy bátyád, aki Téged nagyon szeretett, és aki meghalt egy eszméért, mert érdemes volt érte meghalni. Lacikám, igyekezz enyhíteni a többieknek azt a fájdalmát, amit halálommal okoztam. Apám! Öreg fiú. Tudom, hogy nagyon szerettél, és fáj Neked, hogy elmegyek. Vigasztaljon az a tudat, hogy olyan családod van, akikért érdemes élni és dolgozni. Tedd meg értük ezután is, és dolgozz értük, szeressétek egymást, mert az életnek tartalmat csak a szeretet ad. Bocsássatok meg nekem, hogy bölcselkedem, de higgyétek el, így érzem, jólesik nekem ezt veletek utoljára közölni, és így azt érzem, hogy köztetek vagyok és beszélgetünk. Mindenkitől búcsút veszek, hisz név szerint nem tudnék mindenkit felsorolni. Drága Anyám, Apám és Húgaim, forró szeretettel ölel benneteket Pista”

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük