Árrobbanás az élelmiszerek piacán – tovább emelkedtek a fogyasztói árak

Miközben a járvány miatt Magyarországon naponta 4.000-en veszítik el a munkájukat, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) felmérése szerint márciusban a fogyasztói árak átlagosan 3,9 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. A sertéshúsé 27,4, a zöldségeké 11,9 a gyümölcsöké pedig 24,7 százalékkal drágult.

A jelentés szerint februárhoz képest az élelmiszerek ára a megszokottnál nagyobb mértékben emelkedett, amiben a koronavírus-járvány hatásai is szerepet játszhattak. Miközben az elemzők valamivel alacsonyabb, 3,6-3,7 százalékos márciusi inflációt vártak.

A járműüzemanyagok ára azonban – a jelentősen visszaeső olajárak hatására – 5,3 százalékkal csökkent egy hónap alatt, így ez az egy termékkör önmagában 0,4 százalékponttal mérsékelte a fogyasztóiár-index emelkedését.

Éves összehasonlításban az élelmiszerek ára 7,6 százalékkal nőtt. Ezen belül a sertéshús ára 27,4, a gyümölcsök 24,7, a burgonya, friss zöldség, gyümölcs ára 11,9 százalékkal emelkedett. A cukor ára 10,1, a tejé 9,1, a kenyéré 8,4 százalékkal lett magasabb. A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 7,2, ezen belül a dohányáruké 11,3 százalékkal emelkedett, ami alig tér el a februári adatoktól.

A ruházati cikkek ára a februári 0,7 százalékot követően 0,9 százalékot emelkedett éves összevetésben, a tartós fogyasztási cikkek pedig 0,8 százalék helyett, 0,5 százalékkal voltak olcsóbbak az egy évvel korábbinál.

A szolgáltatások ugyanúgy 3,8 százalékkal kerültek többe az egy évvel korábbinál, mint az előző hónapban.

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük