Átverte a kormány a szakképzésben dolgozókat is

Fotó MTI Vajda János
A szakképző intézmények oktatói, oktatást segítő munkatársai, technikai dolgozói május végén kapták meg az új munkaszerződés-tervezetüket, amivel megszűnik közalkalmazotti jogviszonyuk, és amiből megtudhatták, mennyit keresnek, miután foglalkoztatásuk július elsejétől a Munka törvénykönyve alá kerül. 

“Az első visszajelzések alapján jó, ha átlagosan 20 százalékos béremelés teljesül a szakképzésben dolgozók körében” – mondta a Népszavának a Pedagógusok Szakszervezete szakképzésért felelős alelnöke, Gosztonyi Gábor, amikor a lap arról érdeklődött, milyen tapasztalataik vannak a kormányzat által ígért béremelés után.

A kormány korábban átlagosan 30 százalékkal magasabb bért ígért, ami mintegy 34 ezer embert érint, ám az első adatok szerint ez csak keveseknek adatott meg, a legtöbben 10-20 százalék közötti emelést kaptak.

A kulturális dolgozók is mehetnek ősztől a munkaerőpiacra, nekik 6 százalékos emelést kínált a kormány, most már csak az a kérdés, hogy mennyivel fog csökkenni a muzeológusok, könyvtárosok bére, ha egyáltalán megmarad az állásuk. 

Fotó MTI Vajda János

  •  
  •  
  •  
  •