Az Alkotmányról

bitangokeztakartatok

Nem, olyan nagyon azért nem kell siratni az 1949. évi XX. törvénycikket, vagyis az eddig hatályos Alkotmányunkat. Ám fel kell háborodni a nemrég elfogadottan! Mert a régi minden bajával együtt garantált nekünk jogokat, legalább papíron. Ilyen volt példának okáért a munkához és egészséges környezethez való jog. Nos, hát ez persze nem több mint leírt szó. Van munkád? Van egészséges életkörnyezeted? Nincs? És akkor? Tudtál valahova fordulni? Tudtál, bár az eredmény sokszor nem volt kielégítő.

Viszont a régi Alkotmányunk igen erősen tiltotta azt, hogy bárki vagy bármely párt EGYEDURALOMRA tehessen szert! És ez működött is. Nem véletlen volt ez az erős tiltás, hiszen az 1989-90-ben véget ért Kádár-rendszerben egypárti uralom volt. Persze, mondhatjuk, hogy ez nem fontos, de hát csak jobban szeretünk szabadságban élni, mint egypárti rendszerben, mint amilyen a múltunk és most már bizton állítható a jövőnk lesz. És miért fontos egy jó alkotmány? Mert valóban szabad és demokratikus országban (ilyen jelenleg nincs a Földön) garantálja, hogy téged nem érhet baj, ha a közös és közösen kialakított szabályokat (az Alkotmányt) betartod. Nem tehet ellened a szomszéd, az állam, sem külföldi hatalom, mert szövetkeztünk és elismerjük és védjük egymást.

Nézzük az új alkotmányunkat: miről szól ez? Ahelyett, hogy olyan fontos dolgot, mint a lakhatáshoz való jogot beletették volna és egy erős szociálisan érzékeny, vagyis a mi oldalunkon álló alkotmány készült el volna, ehelyett mit kaptunk? Megmondom: a kapitalista rendszer legrosszabb és legélhetetlenebb fajtájának, a világot 2008 körül a teljes káoszba és csődbe döntő politikai – nevezetesen a neokonzervatív/neoliberális politika- kőbe vésését.

Hiszen az elfogadott alkotmány csak a megkezdett „mindent átalakítunk” út első lépcsője, ahol már világosan ki lett jelölve, hogy mik lesznek a kétharmados többséghez kötött törvények: ilyen a bírák idő előtti nyugdíjazása, hogy saját fiatal pártkatonájukkal töltsék fel utána a bíróságokat, és mi ha bírósághoz is fordulhatunk (még egyelőre) az ítélet nem számunkra lesz kedves… A nagy baj, hogy sok-sok kérdést ún. sarkalatos (kétharmadot igénylő) törvényekkel fognak szabályozni. Erősen valószínűsíthető, hogy az új alkotmányból levezetve tilos lesz az abortusz és a 300.000.- forint felett keresőknek kedvező egykulcsos (16%) személyi jövedelemadó is kőbe lesz vésve.

Idáig volt és működött Alkotmánybíróság. Bárki fordulhatott a testülethez, ami azért viszonylag jó garanciát adott arra, hogy az állam nem csinálhat meg akármit. Ez megszűnt, nincs többé állampolgároknak joga az Alkotmánybírósághoz fordulni.

Ez az alkotmány a cinizmus alkotmánya: hiszen Orbán Viktor már nem lehetne képviselő, ha az előző ciklusban is ez az alkotmány lett volna érvényben, ugyanis az új kimondja, hogy a képviselő megbízatása megszűnik, ha egy évig nem vesz részt az Országgyűlés munkájában. És tessék, hogy ők évtizedekre terveznek és készülnek, ez ebből (is) látszik. Kifejezetten nem elegáns, hogy a Fidesz által kitalált és egyedül megtárgyalt irományt senki és semmi nem fogja jóváhagyni! Se népszavazás – mert a néptől félnek -, sem nem hagyják meg az esélyét annak, hogy a következő várhatóan Fideszes országgyűlésnek is szavaznia kelljen róla. Az új alkotmány egyetlen politikai célnak van alárendelve: ezt a FIDESZ vezette kormányt demokratikus választásokon ne lehessen leváltani. És erre kiválóan meg is felel az új alaptörvényünk.

Bitangok? Ezt akarjátok???

Ui: Az 1848-asokra rendszeresen hivatkozó Fidesz azt adta most nemzetének, amit a 48-asok kaptak Ferenc Józseftől 1849 márciusában: egy oktrojált (kikényszerített) alkotmányt, ami ellen Kossuth-ék tiltakoztak. Most fordult a kocka: a magukat 1848-as eszme hordozóinak tekintők „adtak” egy a társadalom, vagyis általunk nem támogatható, ránk kényszerített „alkotmányt”.

  •  
  •  
  •  
  •