Az állam saját magának elnézi a bújtatott munkavállalást, miközben ezzel az indokkal vezet be büntetőadót

Az Országgyűlés kormánypárti képviselői által pénteken elfogadott törvény alapján jövőre, ha egy katás vállalkozás egy év alatt 3 millió forintnál magasabb összegű bevételre tesz szert ugyanazon üzleti partnerétől, akkor azt extrém mértékű, 40 százalékos büntetőadóval sújtják a kata fix összegén felül. Továbbá megszűnik a kettős katázás lehetősége is.

A most elfogadott adóemelést, illetve szigorítást egyébként a vállalkozók érdekképviseletét ellátni hivatott, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Parragh László szorgalmazta.

A változtatások ellen tiltakoztak a könyvelők, szerintük ugyanis a szigorításnak inkább káros hatásai lesznek a gazdaság kifehérítésére, valamint nehéz helyzetbe hozza a vállalkozásokat az adóemelés. Az Orbán Viktor vezette kormány ezzel lábon lövi saját magát és a magyar gazdaságot, mert ezzel gyakorlatilag felborítja piaci egyensúlyt.

A kormány a változtatásokat azzal indokolta, hogy aki évente 3 millió forintnál magasabb összegű bevételt számláz ugyanannak a cégnek, az vélhetően bújtatott munkavállaló, és ezt akarják megakadályozni ezzel. Csakhogy van egy csavar a dologban és ezzel borítja fel a piaci egyensúlyt a kormány: azok, akik az államnak számláznak évente 3 millió forintnál többet, megússzák a 40 százalékos különadót.

Vagyis az állam saját magának elnézi a bújtatott munkavállalást.

Ezzel versenyhátrányba kerülnek azok, akik nem az államnak dolgoznak. Hiszen, azok a vállalkozások, amelyek az államnak végeznek el bármilyen munkát, 40 százalékkal olcsóbb áron teszik azt majd, mint egy másik cég.

A szerkesztőségünk által megkeresett könyvelő szerint a katázás megszigorításának hírére jelentősen megnőtt azok száma, akik vállalkozásuk külföldre történő áthelyezését fontolgatják és a segítségét kérték ebben. A legtöbben Szlovákiában gondolkoznak, hiszen északi szomszédunknál nincsenek nyelvi akadályok.

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •