Az amerikai milliárdosok fogják legyőzni a klímaválságot?

Elon Musk, Jeff Bezos és Bill Gates becsült összvagyona 466 milliárd dollár. Újabban azonban a szupergazdagok nem újabb jachtokra vagy űrutazásokra vágynak, hanem terveket készítenek a világ megmentésére, le akarják küzdeni az globális ökológiai válságot.

Elon Musk, a Tesla alapítója és a világ egyik leggazdagabb embere 100 millió dollárt ad annak, aki bemutat egy olyan technológiát, amely a bolygót fűtő széndioxidot képes a légkörből legjobban és leggyorsabban kivonni. Jeff Bezos, az Amazon alapítója, aki egyébként a globális gazdagok listájának élén áll, megígérte, hogy 10 milliárd dollárt ad sikeres klíma-kezdeményezéseknek. Bill Gates, egy másik multimilliárdos és a Microsoft társalapítója pedig nemrég kiadott egy könyvet arról, hogyan lehet nullára csökkenteni a károsanyag-kibocsátást.

Ennek a három férfinak a közös ökológiai lábnyoma a legnagyobbak között van. Ez azonban nem akadályozza meg őket abban, hogy a világot megmenteni szándékozó szerepkörben tetszelegjenek. Gates új könyvében sürget olyan intézkedéseket, mint például a szintetikus marhahúsra való teljes áttérés. Musk „őrült kísérletnek” tekinti a fosszilis tüzelőanyagok használatát, de a tömegközlekedés fejlesztését egy rossz társadalmi válasznak tartja.

“Ami izgatja ezeket az embereket, az a technológia és az innováció” – mondta Bill Weihl, a Climate Voice ügyvezető igazgatója, aki korábban a tiszta energiával és a fenntarthatósággal foglalkozó részlegeket vezette a Google-nál és Facebook-nál. Látszólag versenyeznek egymással, de mindannyian ugyanazt teszik. Pénzalapokon keresztül befektetnek egy csomó dologba és remélik, hogy ezek közül néhány valóban sikeres lesz.
Kérdéses, hogy mekkora valós hatása van ennek a marketing jellegű kísérletezgetésnek. Bizonyos területeken azonnal szükség van forradalmi alternatívákra, ilyen például az acélgyártás és repülés. A legnagyobb probléma azonban nem ez, hanem a már kibocsátott széndioxid eltűntetése a légkörből. A tudósok egyértelművé tették, hogy az emberiségnek a következő évtizedben sürgősen felére kell csökkentenie a kibocsátást, ha el akarja kerülni a mai ökoszisztéma teljes összeomlását.
Természetes reflex, hogy az egyetlen csodaszert keresünk az éghajlatváltozás megoldására, de nincs idő arra várni, hogy valaki ezt valahol majd megtalálja. Ma minden erővel a megújuló energiaforrásokra, a tömegközlekedés fejlesztésére, hőszivattyúk telepítésére és minden más fenntartható megoldás fejlesztésére van szükség. Nincs időnk arra várni, hogy majd hosszabb távon megoldódik talán a probléma.

Az éghajlatváltozás miatti aggodalom egy globális divat, mely tipikus középosztálybeli mentalitás. Ebben a közegben örömmel fogadják az Egyesült Államok gazdag elitjének érdeklődését és pénzük feltűnését ezen a területen. Persze kritikusok megjegyzik, hogy mindez alig több, mint marketing tevékenység. Az elmúlt évben a világban rekordszámú tűzvész, hurrikánok voltak, a globális felmelegedés következményeit már szó szerint a bőrünkön érezhetjük és ez vonza a közvélemény figyelmét és elismerést nyer, aki ezen a területen kellő aggodalommal és némi pénzzel tűnik fel.

Érdemes tehát alaposabban megnézni, hogy mit is akarnak pontosan ezek az emberek.

Elon Musk
Amit csinál: Musk új, alacsony károsanyag-kibocsátású világ felépítését ösztönzi. A Tesla, az elektromos járművek és otthoni akkumulátorok gyártója, ma a világ legértékesebb autóipari vállalata. Nemrég 100 millió dollárt ígért annak, aki technikailag is kivitelezhető tudományos megoldást talál a széndioxid megkötésére. A győztesnek meg kell mutatnia, hogyan lehet eltávolítani a széndioxidot a légkörből és az óceánokból és miként lehet azt végleg elzárni

Működni fog? A tudósok világossá tették, hogy rendkívül valószínűtlen, hogy a kibocsátásokat elég gyorsan nullára lehessen vinni valamilyen csodaszerű megoldással.
A probléma az, hogy az ilyen technológia viszonylag új, jelenleg a szén-dioxid-eltávolító rendszerek meglehetősen drágák, és működésükhöz sok hőre, tehát kibocsátást okozó energiára van szükség.
“Elon Musk techno-optimista, ezért ilyen jellegű megoldást keres a széndioxid megkötésére” – mondta Andres Clarens, a Virginia Egyetem környezetvédelmi mérnöke, aki széndioxid kivonási alternatívákat kutatott.

Bill Gates
Nemrég még a világ legkegyetlenebb üzletembereként ismertük Gates-t, azonban az elmúlt 20 évet azzal töltötte, hogy vagyonának egy részét olyan nagy társadalmi problémák megoldására fordította, mint a szegénység, a betegségek és az éghajlatváltozás.
A Breakthrough Energy befektetési alapja támogatóként más milliárdosokat is, köztük Mike Bloomberget, Soros Györgyöt és Mark Zuckerberget is maga mellett tudja. Nagy kockázatú, hosszú távú projektekbe fektetnek be, amelyek célja a világ nettó nulla széndioxid kibocsátás elérése.
Amit csinál: E beruházások között szerepel a tengervíz mikroszkopikus részecskékké történő átalakításának terve, amelyek felhőkké permetezhetők, növelve fehérségüket és ezáltal azon képességüket, hogy több napfényt visszaverjenek az űrbe, ezzel csökkentve a globális felmelegedést. A geomérnöki séma alapvetően megváltoztathatja a bolygót, kifehérítheti az eget, megváltoztathatja az időjárási szokásokat és az óceán áramlatait. Emellett új atomerőművekbe és hagyományosabb „zöld” technológiákba is befektetnek, mint például a nap- és a szélenergia.
Új könyve: Hogyan lehet elkerülni az éghajlatváltozást szerinte? Adózási változásokra és nagy beruházásokra szólítja fel a kormányokat annak érdekében, hogy segítsék a gazdaság zöldülését azzal, hogy különbséget tesznek a szén-dioxidot kibocsátó és a nem kibocsátó termékek között.
Működni fog? Gatesnek sok-sok ötlete van, és fáradhatatlan szószólója a nettó nulla ügynek. De elképzelhető, hogy nagy ötletei nem válnak valóra, ráadásul Gates annak a “szabad piacnak” a híve, amely leginkább felelős a mostani ökológiai válság kialakulásáért, ez a milliárdos legitimitását ezen a területen alapvetően ássa alá.

Yishan Wong
Amit csinál:
Álláspontja szerint a széndioxidot eltávolító rendszerek már léteznek a természetben, fák, talajok és vizes élőhelyek formájában. Yishan Wongot, aki a Reddit vezérigazgatója volt, inspirálta egy tanulmány, amelyet arról olvasott, hogy a tömeges erdőtelepítés miként segíthet elhárítani az éghajlati válságot. Szerinte már az nagy segítség lenne, ha az Egyesült Államok és Mexikó területével megegyező méretű erdőt ültetnek világszerte.
Wong vezeti a Terraformation nevű szervezetet, amely segít megtervezni, ápolni és végrehajtani az erdőfelújítási erőfeszítéseket. Hawaiiból indult, ahol Wong létrehozta a világ legnagyobb napenergiával működő sótalanító rendszerét, hogy segítsen fenntartani az új faállományokat. A vállalkozás több ezer hektárnyi új erdő létrehozását segítette olyan változatos helyeken, mint Új-Zéland, Ecuador és Uganda.

Működni fog? A fák, különösen a nagy, öreg példányok, melyek több száz éve tornyosulnak olyan helyeken, mint Kalifornia, hatalmas mennyiségű szenet tárolnak, valamint a talajok, amelyek elnyelik őket, amikor elpusztulnak és lebomlanak, és együttesen tartják az összes szén körülbelül 80% -át a Föld légkörében.

Az ökológusok szerint azonnali prioritás a erdőirtás megakadályozása olyan globális “széndioxid raktárakban”, mint az amazóniai esőerdők. Globálisan az Egyesült Királysággal egyező méretű erdőt vágnak ki éves szinten, hogy termőföldeket nyerjenek, utakat és városokat építsenek.
A faültetési terv hosszabb távon valóban jó megoldás lehet, de ehhez hatalmas mennyiségű földterület szükséges és csak évtizedek múlva érezhetnénk pozitív hatását. Nem természetes folyamatok révén jutottunk el oda, ahol most vagyunk, és a természetes folyamatok révén sem jutunk ki belőle, állítják szakértők.

Wong elmondta, hogy a földhasználat kérdése megoldható azáltal, hogy a jelenleg másra nem használt terméketlen földek újratelepítésére összpontosít, valamint a kopár, sivatagi területek öntözésével erdősít. “Úgy tűnik, hogy nincs elég földünk, de ezeknek a területeknek az átalakításával további területeket vonhatunk be” – mondta.

Jeff Bezos
Amit csinál:
Novemberben a Bezos Föld Alapja az első 791 millió dolláros támogatást egy sor természetvédelmi csoportnak adta. Bezos szerint ez csak a kezdete annak a támogatásnak, amely az általa „bolygónkat veszélyeztető legnagyobb fenyegetésnek” nevezett harcot szolgálja.
Bezos saját cége az Amazon vállalta, hogy logisztikai tevékenysége 2040-re eléri a nettó nulla széndioxid kibocsátást. Áttérnek a megújuló energiára, 100 000 elektromos szállító járművet vásárolnak. Több tucat vállalat ígéretet tett arra, hogy követi az Amazon példáját, leghangosabban az IBM beszélt erről.

Működni fog? A világ egyik legnagyobb és leghatalmasabb vállalata, amely elkötelezte magát az éghajlatváltozás leküzdése mellett és már más vállalkozásokat is ösztönöz erre. Sokan azonban rávilágítottak a részletek hiányára abban, hogy az Amazon valójában hogyan jut el a nettó nulla kibocsátáshoz. Bezos például nem volt hajlandó felmondani azokat a szerződéseket, amelyek felhőalapú számítástechnikai szolgáltatásokat nyújtanak a fosszilis üzemanyagokkal foglalkozó cégeknek.
Tágabb értelemben a kibocsátások csökkentését ígérő vállalatok növekvő számát ellensúlyozza a politikai erő hiánya. Egy friss jelentés szerint az Egyesült Államok legnagyobb techcégei viszonylag keveset költenek politikai lobbizásra. Ezek a technológiai vállalatok hagyják, hogy a olajlobbi uralja a politikai vitákat. Az olajlobbi küzd a környezettudatos politika gyengítéséért és késleltetéséért, miközben más vállalatok karba tett kézzel nézik ezt.

Összességében elmondható, hogy a milliárdosok érdemben nem járulnak hozzá az ökológiai válság megoldásához. Tevékenységük a hangzatos marketingkampányokra korlátozódik, nem teremtenek valós politikai és közéleti támogatást az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez. Persze nincs is ezen semmi meglepő. Jellemzően azon globális középosztályra támaszkodnak és képviselik, melynek ökológiai lábnyoma brutális és ezt egy cseppet sem ellensúlyozza az, hogy ez a középosztály van a legjobban felháborodva világszerte az ökológiai válság miatt. Valós életmódbeli változásra nem hajlandóak, a milliárdosokkal együtt várják, hogy valami csoda folytán megoldódjon ez a hatalmas probléma. Nem fog.

Munkások Újsága

  •  
  •  
  •  
  •