Az ápolók átverését jelenti a múlt heti béremelés bejelentése

A szakszervezeti vezetők szerint ugyanis az elaprózott emeléssel nem lehet megállítani az elvándorlást. Ráadásul a januárra ígért 14 százalék sokaknak csak 8 százalék lesz, és a beharangozott 72 százalékos emelésből 8 százalék már 2019-ben teljesült, így jövő időben legfeljebb 64 százalékról beszélhetünk.

A szakszervezeteket kérdezte a 24.hu, hogy, hoz-e valódi bérfelzárkóztatás az eddig megvalósult és a tervezett emelés, megakadályozza-e az elvándorlást, segít-e feltölteni a hiányzó létszámot, enyhíteni a meglévő személyzet túlterheltségét.

Szerintük erről szó nincs. A bérlemaradás akkora, hogy felzárkóztatásról csak akkor lehetne beszélni, ha most egyben kaptak volna 72 százalékos emelést.

Kiderült még, hogy a dolgozók egy része a bejelentettnél kisebb emelést élvezhet csak.

Probléma az is, hogy az emelés nem mindenkire vonatkozik, kizárólag azokra, akik közvetlenül a betegellátásban vesznek részt. Kimaradtak a műszaki-gazdasági területek, az alapellátás (például a háziorvosok, fogászok mellett dolgozók), így az ő helyzetük egyre súlyosbodik. Kérdés, hogy akik a szociális ápolásban dolgoznak, azokra ki fog-e terjedni a mostani béremelés, holott hasonlóan nehéz munkát végeznek, mint az egészségügyiek.

Egyben kellett volna 72 százalékos, vagy talán kicsivel nagyobb emelést adni, annak lett volna hatása – értettek egyet a szakszervezeti vezetők. Úgy vélik, ha egyben kapták volna meg az emelést, annak lett volna megtartó ereje. Dr. Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) elnöke megemlítette, manapság sokan mennek el hamarabb, a nők 40-nel nyugdíjba. Egy egyszeri 72 százalékos béremelés mellett lehet, hogy megérné nekik maradni még pár évig, és így a nyugdíjuk is magasabb lehetne, talán nem a teljes elszegényedést hozná számukra.

Az elaprózással az is baj, hogy közben a versenyszférában is folyamatosan nőnek a bérek, akár többel is, mint amennyit a szakdolgozóknak emelnek évente, így a felzárkóztatásuk nem valósul meg. Ez abból is látszik, hogy továbbra is elmennek a dolgozók. A fiatalok nemigen választják ezt a szakmát, az éjszakázást, túlórázást, nem teszik ki magukat a várható kockázatoknak úgy, hogy még a kereset sem kiemelkedő.

A szakszervezetek számos javaslatot tettek már le a kormány asztalára, azt is kérték, hogy egy lépésben legyen egy nagyobb emelés, ne elaprózva. Azt sikerként könyvelik el, hogy egyáltalán elindult a béremelés, de szerintük ez az ütemezés nem fogja megtartani a dolgozókat. A szakdolgozói létszámhiány becslésük szerint 25 százalékos, de a többes foglalkoztatást és túlórákat kivéve a rendszerből ennél jóval nagyobb lehet.

Mivel kevesen vannak, és számos fizikai feltétel is hiányzik, egyre nagyobb teher és felelősség hárul az emberekre. Ahogy Dr. Soós Adrianna fogalmazott:

Az életével játszik itt mindenki, és nem csak amiatt, mert esetleg fertőzést kaphat. Hatalmas a pszichés terhelés is, hiszen emberéletekről van szó – ha valaki hibázik, mert már az x-edik túlóráját tölti, annak súlyos következményei lehetnek. Mindez együtt óriási felelősség. A világon mindenhol meg szokták fizetni a magas felelősséget. Nálunk is ezt kellene tenni.

24.hu

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük