“az átlagmagyar valójában nem keresi meg az átlagkeresetet”

Kormánypárti gazdasági lapban régen olvastunk ilyen őszinte kommunikációt. A Portfolio.hu egészen addig elmegy a cikkben, hogy arra, hogy az „átlagmagyar” mennyi pénzt keres, sokkal jobb mutató lenne a mediánkereset, azonban erre vonatkozó adatok jelenleg nem érhetők el Magyarországon.

Pedig elérhetők, de a kormány, a hivatalok nem merik ezt közölni, mert akkor megbicsaklana a kormány sikerpropagandája. Székely Sándor hónapok óta kérleli a hivatalokat, jelenleg is bent van egy adatkérése a témában.

Miért jobb a mediánbér?
Az átlagkereset annyit mutat meg, hogy a KSH-hoz összes beérkező kereseti adatnak (legalább 5 főt foglalkoztató vállalatok, költségvetési szervek, nonprofit szervezetek) mennyi az átlaga. Könnyen lehet, hogy valójában nem is létezik az a munkavállaló, akinek akkora lenne a keresete, mint a nemzetgazdasági átlag. Ha ugyanis egy 11 fős cégnél 10 munkavállaló minimálbért keresett 2019-ben (bruttó 149 ezer forint), míg a vezérigazgató havi 2 millió forintot, akkor az átlagkereset 317 ezer forint volt a cégnél. A dolgozók nagy része nem érti, hogyan lehet ilyen magas ez az összeg, hiszen fele ennyi pénzt sem keresnek. A valóságban ilyen nagy torzítások nincsenek, de az átlagbér problémáját jól szemlélteti a fenti példa. Ezzel szemben a mediánbér a hipotetikus cégnél 149 ezre forint lenne (a béreket a legalacsonyabbtól a legmagasabbig sorba rendezve, és végül kiválasztva a középső értéket). A példából is jól látható, hogy az országra jellemző általános bérszínvonalat jobban megragadja a medián, mint az átlag.

A 2016-ig vezetett táblázat sokat elárul az átlagkereset és a mediánbér viszonyáról, 2016 után még nagyobb lehet a különbség. a Portfolio további magyarázkodást is közöl, itt lehet elolvasni.

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

One Comment on ““az átlagmagyar valójában nem keresi meg az átlagkeresetet””

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük