Az autó

A szomszéd új autót vett… Nem, mintha a másik túl régi, túl ócska lett volna, nem. Státusz. Ezáltal látja igazoltnak létezésének jogosultságát, vagy ilyesmi. Gondolom én.

Kijárok a teraszra cigizni, onnan figyelem napok óta a változást, amit ez okozott. Az átszellemült, sugárzó arcokat egy használati tárgyért, és az igényt, hogy mások észrevegyék. Ahogy körbebabusgatják, csiszatolják, óvják-féltik.

Soha nem szoktak meglátni, mikor a teraszon ülök, hisz az utcáról csak akkor észrevenni, ha direktben figyelnek, keresnek. Most odakiabált indulás előtt az asszony sugárzóan, várva, tán teszek végre valami megjegyzést az új szerzeményre, hogy szia Erika! De én csak mosolyogva intettem nekik.

Elméláztam most, hogy elmentek… Ahol egy használati tárgy státusz-szimbólummá válhat, azzal a társadalommal igen nagy baj van! Ahol nincs idő egy szép virágra rácsodálkozni, egy percre megállni a madarak énekét hallgatni… Ahol a vasárnapi program a plázázás, ahol nem ismerik a közvetlen környezetükben lévő tájat sem… Ahol a kutya egy simit nem kap, az autó bezzeg igen….

Elmélázom az ilyen szitukat nézve, hogy ezek az emberek legalább életük végén rádöbbennek vajon, hogy nem is éltek, csak tárgyakat gyűjtöttek maguk köré létezésük igazolására? Rájönnek-e legalább akkor, hogy értelmetlen volt az életük? Anyám rájött a halálos ágyán, de már késő volt. Beismerte, hogy elszúrta az egész életét az anyagiak hajszolásával, miközben nem volt ideje szeretni engem sem.

Ha ezek az emberek láthatták volna anyám tekintetét, akkor a fájdalom, a megbánás, a keserűség különös egyvelegét, talán még időben átértékelnék az életüket. De nem látták, így boldog tudatlanságban száguldottak el a pokol felé vezető úton…

Katona Erika

Forrás: Facebook

Szájhősök tere. Olyan gondolatmorzsák a netről, amik nem feltétlen tükrözik a szerkesztőség álláspontját, de mindenképpen érdemes tudni róluk.

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

2 Comments on “Az autó”

  1. A státusoknak mindig is voltak (és gondolom egy darabig még lesznek is) szimbólumaik. A baj azzal van, hogy manapság olyasmik váltak a státus HAMIS szimbólumaivá, amit megfelelő mennyiségű pénzért cserébe, elvileg BÁRKI megvehet. Olyan is, aki egyáltalán nem méltó arra – vagy bármilyen – státusra. 🙂 Mint mindenben, ebben a kérdésben is koyaanisquatsi van….azaz “kizökkent világ”. (Nézzétek meg a filmet, érdemes.)

  2. Mene tekel ufárszin! Mutter a pokolban, és rátok is ez vár! Mert (lapos, közhelyes felsorolás, álbaloldali látszatérvek nembaloldali széplelkeknek).
    Nagyon épületes. Csakhogy az épületesség nem baloldali. Mert az épületessségre a romantika alapozott, a romantika pedig szélsőjobbos.
    De mi a p.csát várhatunk K. E. változatosan egyforma írásaitól?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük