Az elmúlt 30 évben a politikai elit nem foglalkozott a társadalommal, a munkásokkal, dolgozókkal

Az ISZOMM elnöke Huszti Andrea és Szanyi Tibor a párt miniszterelnök-jelöltje volt a Pirkadat TV vendége.
Kende Péter műsorvezető elsőként az ISZOMM előválasztáson való indulására kérdezett rá. Huszti Andrea erre a kérdésre kategórikus NEM-mel válaszolt. Elmondta, hogy 106 önálló jelölt, önálló lista és önálló miniszter-elnök jelöltjük lesz. Jelenleg már 50 jelölt van meg, közülük be is mutattak már 10 főt. Büszke az 1 százalékos eredményre, a Publicus közvéleménykutató legutóbbi felmérése szerint már ezen a szinten van az ISZOMM támogatottsága.

Szanyi Tibor beszélt a párt programjáról. Véleménye szerint a szocializmus nem lejáratott szó, igenis lehet a “Szocializmus” fogalommal kampányolni. Álláspontja szerint nagyon jelentős azok aránya, akik ma is vonzódnak olyan baloldali gondolatokhoz, mint a szolidaritás. Arról is szólt, hogy nem nosztalgikus a párt Szocializmus megközelítése, de sok korabeli vívmányt újra ki kell hívni. Ilyen a nyolc óra munka, nyolc óra pihenés, nyolc óra szórakozás balos szentháromsága. Szanyi az előző rendszer pozitívumaként említette, hogy 1960 és 1990 között évente 75.000 új lakás épült. A rendszerváltás óta eltelt 30 évben évente legfeljebb 15.000, azaz 2 millió lakás nem épült meg három évtized alatt. A fiataloknak ez nagyon hiányzik a politikus véleménye szerint. Jövőorientált gondolkodás alapja mindenki számára egy munkásmozgalmi érték, a szolidaritás kell legyen. Ma ezek közül a legfontosabb a természettel való szolidaritás véleménye szerint.

Arról is szó volt a műsorban, hogy az ISZOMM indexálta pénzügyi követeléseit, a minimálbér minimumnak ma már a 250.000 forintot tekinti. Szanyi azt is elmondta, hogy a párt nem támogatja az FNA bevezetését, de minimum 100.000 forintos követelésük, a Szociális Minimumjövedelem részben hasonlóan működik.

A párt elnöke Huszti Andrea szerint szükség van egy vegytisztán baloldali pártra, mert az elmúlt 30 évben a politikai elit nem foglalkozott a társadalommal, a munkásokkal, dolgozókkal. Az ISZOMM elnökének álláspontja szerint az ellenzéki összefogás hasonlóan viszonyul a dolgozói rétegekhez, mint a kormány, azaz neoliberális módon. Az is egyértelmű számára, hogy a hatpárti összefogás a jobbra nyitott, balra viszont zárt.

Szanyi elmondta, hogy van kapcsolat az ellenzéki pártokkal, mégis az “ellenzéki hatosfogat” zárt mindenki más irányába, egy éven át válaszra sem méltatták az ISZOMM megkereséseit. Nem fogadnak be pártalapon másokat se, egyedül akarják elzavarni Orbánt, ha ez sikerül neki, annak Szanyiék nagyon örülni fognak. A politikus azt is megemlítette, hogy volt már választási szituáció, ahol az ISZOMM jelöltje elért 2,2 százalékot, ami induló párt részéről kiváló adat. Éppen ezért érzi reális célnak az 5 százalékot, legalább. Szanyi biztos abban, hogy lesz 20-ból 1 ember, aki a “szocializmus hívószavára”, azaz az ISZOMM-ra fog szavazni. Ez pedig pont 5 százalék. Ráadásul abban sem biztos, hogy tartós lesz az összefogás. Szanyi szerint fényképeszkedni tudnak már együtt az abban szereplő politikusok, de ugyanazt mondani vagy hasonlót csak kevésbé. Az ISZOMM-nak nagyon határozott baloldali világképe, ezért sem fér bele az összefogásba, mert az abban szereplő pártok nagyon jól elvannak a kapitalizmus mai formájával, az ISZOMM viszont nem. Végszóként Huszti Andrea ehhez tette hozzá, hogy röviden ez az SZDSZ 2.0 a hatpárti összefogás.

A műsor teljes terjedelmében megtekinthető:

Kalmár Szilárd
Munkások Újsága

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •