Az ENSZ elmarasztalja a szélsőjobboldali Orbán-kormányt, mert bevándorlókat éheztet

Az Egyesült Nemzetek humanitárius irodája vészjelzést adott ki, mivel dokumentumok bizonyítják, hogy a radikális jobboldali magyar kormány akár öt napig is szánt szándékkal éhezteti azokat az embereket, akik nem kapják meg a menekültstátuszt.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága közbenjárására a magyar kormány ígéretet tett, hogy felhagy a nemzetközi jogot sértő, antihumánus gyakorlattal. Az ENSZ-nek azonban bizonyítékai vannak, hogy a bevándorlók éheztetése tovább folytatódik.

“A magyar kormány a menedékjogot nem kapó embereket azonnal előállíttatja a tranzitzónákban – mondja Ravina Shamdasani, az ENSZ emberi jogi főbiztosának szóvivője -, akiket kitoloncolnak nem kapnak élelmet egészen addig, ameddig az eljárás tart, ami akár öt napot is igénybe vehet.”

A szóvivő továbbá elmondta, hogy az éheztetés szándékos és alultápláltsághoz, egészségkárosodáshoz vezet mindemellett eredendően embertelen. A hatóságok kizárólag a várandós és szoptató nők egy részével tesznek kivételt.

Sophie in ‘t Veld liberális EP képviselő szerint a magyar kormány szégyent hoz Európára azzal, hogy embertelenül bánik a menedékkérőkkel, akik közül sokan a háború és üldöztetés elől menekülnek. Kiemelte, hogy ezzel a nemzetközi menekültügyi sztenderdeknek és az emberi méltóságnak üzentek hadat.

“Bár az európai szélsőjobb időről időre rombolni akarja az európai értékeket, az Európai Uniónak határozottan kell fellépnie a lázítás ellen.”

– fogalmazott.

‘t Veld emellett sürgeti a hetes cikkely alkalmazását is, mely megfosztaná a magyar kormányt az uniós döntésekben való szavazati jogától.

Forrás:
The Independent

B-gy

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük