Az erőforrások fontossága a politikában

A kormánykritikus média, az ellenzéki pártok kommunikációi és a Nemzeti Együttműködés Rendszerével szembemenő véleményformálók nagy része másról sem beszél csak az összefogásról, hogy végre alkalmazva van a „titkos recept”, amivel meg lehet dönteni Orbán rendszerét és nem tudják, hogy mi lehetne a megoldás, ha most sem sikerül nyerni több nagyobb településen. Valóban most lesz elsőnek tesztelve élesben az a taktika, hogy csak egy esélyes ellenzéki jelölt indul a Fidesz jelöltjével szemben, de nem csak ez miatt fontos az ellenzéknek ez a választás.

Bár véleményem szerint ez a választási rendszer nem demokratikus, mert csak egy párt szavazta meg, ha a KDNP-t különálló pártnak tekintjük, akkor kettő, így az ellenzéki pártoknak nem kéne részt venniük a választásokon, amíg nem hoznak egy olyan választási törvényt, amit nem csak a kormáypártok szavaznak meg, de a siker megmutatná, hogy bár nehezen és sok egyezkedés, kompromisszum kell hozzá, de ebben az igazságtalan választási rendszerben sem reménytelen legyőzni a Fideszt.

Az ellenzéki siker főként azokon múlik, hogy a bizonytalanokat milyen arányban tudják meggyőzni és mennyire tudják mozgósítani a szavazóikat, ami a forráshiány miatt rendkívül nehéz feladat lesz és sokkal több munkát kell belefektetni, mint a Fidesznek.

Ha nagy áttörést nem is sikerül elérni az ellenzéknek, attól még erőforrásokat nyerhetnek, ami nagyon fontos a politikában, hiszen szükséges a kampányoláshoz és a programok népszerűsítéséhez. Egy alulról szerveződő pártnak, mozgalomnak, akiket nem támogat senki, ezért nehéz nyilvánosságot szerezniük, berobbanniuk a köztudatba. Sokszor a forráshiány miatt tűnik úgy, hogy az ellenzéki pártok nem fektetnek bele annyi munkát a kampányolásba, mint a Fidesz, ezzel azt a látszatot keltve, hogy nem érdeklik őket a választások végkimenetele és a szavazóik.

A sokkal nagyobb erőforrásoknak és a kormányközeli médiának köszönhetően az ellenzéki politikusok hibáin, rossz döntésein sokkal jobban tudnak lovagolni és könnyen tematizálni tudják vele a közbeszédet. Habis László, aki Egerben fideszes jelölt és Schmuck Andor volt munkatársa, esete is sokkal nagyobb nyilvánosságot kapott volna, ha ellenzéki jelölt lenne, de még rengeteg példát lehetne erre mondani, azonban azokról az esetekról sokan még csak nem is hallottak, ugyanis a rendőrségnél nem „divatos” a Fidesz jelöltjeit ellenőrizgetni és a Fidesz uralja a média jelentős részét, amin eljuthatnának ezek az információk a választópolgárokhoz.

Az erőforrás alatt nem csak a pénzt értem. A taglétszám is nagyon fontos. Egy városban a Fidesznek sokkal több embere van kampányolni, akiket támogatnak is, míg a kis- és középvárosokban az ellenzéki jelöltek sokszor saját maguknak gyűjtik össze az induláshoz szükséges aláírásokat, ami bár sokkal nehezebb, de számomra sokkal szimpatikusabb is, mert a jelöltekek ekkor is kapcsolatba lépnek a választókkal. Általában a munkájuk után érnek rá csak erre.

Kovács Márkó

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük