Az esetek többségében továbbfoglalkoztatják a bántalmazó rendőröket

Magyarországon évente 1000 feljelentést tesznek rendőri túlkapás miatt, 20-30 esetben történik ezek közül vádemelés. 12 jogerősen elítélt rendőrből pedig 9-nek engedélyezi a belügyminiszter, hogy tovább szolgáljon.

Augusztus elején, eddig tisztázatlan körülmények között igazoltatás közben meghalt egy 57 éves mérnök Újpesten. Az egyik szemtanú szerint a férfi többször jelezte hogy rosszul van, és nem szeretné rátenni a kezét a rendőrautó forró motorháztőjére. Ezek után állítása szerint kirúgták a férfi lábát, aki elesett, beverte a fejét és meghalt. A rendőrség ugyanakkor arról számolt be, hogy a férfi agresszívan viselkedett, ezért megbilincselték, és ezt követően lett rosszul, majd életét vesztette.

Rossz üzenet az állampolgároknak

A boncolás szerint szívinfarktus végzett Á. Istvánnal. Nyomozás nem indult, közigazgatási eljárás keretében vizsgálják az esetet. Magyarországon sok esetben felmerül a rendőri bántalmazás gyanúja, ezeknek csak elenyésző része kerül bíróság elé: 100 esetből négy. Ugyanakkor, ha rendőrt bántalmaznak, 100 esetből 69-ben lesz eljárás. Erről kérdezték Vig Dávidot, a Magyar Helsinki Bizottság rendészeti programvezetőjét az ATV Startban.

Vig Dávid elmondása szerint Magyarországon évente nagyjából ezer feljelentés születik vélt vagy valós rendőri túlkapás miatt, 20-30 esetben történik ezek közül vádemelés.

A jogász szerint ez az arány rendkívül rossz üzenetet közvetít az állampolgárok számára azzal kapcsolatban, ha ők rendőri bántalmazás áldozatai lesznek, mire számíthatnak. Szerinte fontos lenne, ha a rendőrség kivetné magából azokat a tagokat, akik bántalmazók, vagy agresszívan lépnek fel. Hangsúlyozta: a rendőri szerveknél több mint 40 ezer fő dolgozik, évente több mint 1 millió igazoltatás történik, és ennek elenyésző részében történik rendőri bántalmazás.

Rossz üzenet a rendőröknek

Magyarország belügyminisztere egyébként engedélyezheti a rendőrök továbbfoglalkoztatását abban az esetben is, ha bebizonyosodik, hogy bántalmazást követett el intézkedés során. Vig Dávid elmondta: 2015-ben 12 felfüggesztett börtönre ítélt rendőrből 9-nek engedélyezte Pintér Sándor a szolgálatban maradást. „Ez azt az üzenetet küldi a testület tagjai számára, hogy akár bántalmazást is elkövethetnek, hiszen van lehetőség a továbbfoglalkoztatásra” – fogalmazott a jogász.

A rendészeti programvezető szerint rendkívül fontos lenne a kamerák használata a rendőrségi igazoltatások és kihallgatások során, mert ennek elrettentő ereje lenne a rendőri bántalmazás szempontjából. Ugyanakkor a több mint 6000 rendőrautó közül csak 1410-ben van kamera. Holott maga a technológia nem kerül sok pénzbe, és a jogász szerint a rendőrségnek is érdeke lenne a használata.

 

 

 

 

 

Forrás: http://www.atv.hu/belfold/20170815-az-esetek-tobbsegeben-tovabbfoglalkoztatjak-a-bantalmazo-rendoroket

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük