Az etikus pedagógus 12 pontja

etikus tanárnéni

(Tervezet, készítette a Nemzeti Pedagógus Kór(us) Megbízott Munkacsoportja, elfoglalt, és olvasni sem szerető kollégák részére. A Tervezet jóváhagyása a KLIK minden munkavállalója számára kötelező).

1. A pedagógus már külsejével is kifejezi hivatása rangját. Az évszaknak megfelelő fejfedőt visel (a Kalaptörvény szellemében), Gucci-táskát, márkás nyakkendőt és inget hord, melyekre a tanárképzés időszakában kezd el spórolni. Ha nem tud ezen elvárásoknak megfelelni, elhordja magát.

2. A pedagógus belsejével is méltó munkájára, emiatt évente teljes körű belgyógyászati kivizsgálásra jelentkezik.

3. Az etikus pedagógus gondosan elkerüli a szenvedélybetegségeket, amennyiben napi két liter bornál többet iszik, azonnal segítséget kér az elfogyasztásához.

4. Az etikus pedagógus nem kerül intim kapcsolatba diákjaival, tartja a három lépés távolságot, kis tanterem esetén a folyosóról tart órát.

5. A pedagógus kellő (korán kelő) komolysággal végzi munkáját. Nem visz be magával plüssállatot vagy játékot munkahelyére, kivéve, ha erre (óvópedagógus vagy tanító esetén) engedélyt kap az NPK-tól (Nemzeti Plüssállat Központ), amely az engedélyt csak a pedagógiailag indokolt, és csupor mézzel alátámasztott esetekben adja meg.

6. A pedagógus tiszteli idősebb kollégáit, figyel a tapasztalataik átvételére. Zárt szekrényben tartott tapasztalatok átvételéről jegyzőkönyvet kell készíteni.

7. Az etikus pedagógus partnernek tekinti a szülőket, fogadóóráin udvarias köhintésekkel, megfelelő erősségű kézfogással, okos hallgatással fejezi ki tiszteletét. Ajándékot nem fogad el, mert neki már minden nap ajándék.

8. Az etikus pedagógus diákjaival mester – tanítványi viszonyban van, ezért évente legalább egyszer felolvassa nekik Kassák: Mesteremberek című versét, illetve végigsétál velük a Mester utcán.

9. A pedagógus fegyelmezetten végrehajtja a fenntartó és az intézményvezető utasításait. Jogellenes utasítás esetén homlokráncolással tiltakozik.

10. A pedagógus munkájában ügyel a pontosságra. Az óraközi szünetekben a „Hol jár az eszem, csak a csengőt figyelem” dallamát dúdolva összpontosít.

11. A pedagógus küzd a kiégés ellen: kicseréli (a karbantartót meg se várva) a villanykörtét, ha (ki)ég a napmelegtől a kopár szik sarja, megitatja a tikkadt szöcskenyájakat.

12. A pedagógus környezettudatos: pontosan ismeri a „Sej-haj Rozi, vasárnap kirándulunk” szövegét, szelektíven gyűjti emlékeit.

Összefoglalva: A pedagógus etikus, esztétikus, energikus, WC-közelben szarkasztikus, csipetnyit ironikus, a többiről kuss.

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük