Az Európai Unió harmadik legszegényebb országa közé sorolták Magyarországot a statisztikai adatok

Magyarország még mindig a legszegényebb tagállamok között van – derült ki az Európai Unió statisztikai hivatala által kedden kiadott, a tavalyi végleges fogyasztási adatokat tartalmazó jelentésből.

A háztartások életszínvonalát mutató egy főre jutó tényleges egyéni fogyasztásban Luxemburg az első, az EU-s átlag 135 százalékával és Bulgária az utolsó az átlag 58 százalékával.

Magyarország tényleges fogyasztásban 2019-ben 67 százalékon állt, ami 1 százalékpontos javítás az előző évhez képest, de a háztartások életszínvonalát nézzük, hazánk így is a 3. legszegényebb ország az EU-ban.

Mindössze 9 ország haladja meg az uniós átlagot, Luxembourg mellett Németország, Ausztria, Dánia, Belgium, Hollandia, Finnország, Franciaország és Svédország.

Az uniós átlag 75 százaléka alatti kategóriában velünk együtt öt tagállam volt tavaly, Bulgária mellett Lettország, Szlovákia, és Horvátország.

Az utóbbi három évben viszonylag stabil maradt az egy főre jutó tényleges egyéni fogyasztás a legtöbb uniós tagállamban.

Vásárlóerő-paritáson számolva Luxemburgban az egy főre jutó GDP 260 százaléka volt az uniós átlagnak, míg az utolsó helyezett Bulgáriában 53 százalék.

Tíz országban – Luxemburg, Írország, Hollandia, Dánia, Ausztria, Németország, Svédország, Belgium, Finnország és Franciaország – haladta meg az uniós átlagot az egy főre jutó GDP tavaly. A középmezőnybe – a 70 és 100 százalék közötti kategóriába – került Málta, Olaszország, Csehország, Spanyolország, Ciprus, Szlovénia, Észtország, Litvánia, Portugália, Szlovákia, Magyarország és Lengyelország.

A maradék öt országban – Lettországban, Romániában, Görögországban, Horvátországban és Bulgáriában – 70 százalék alatt volt a mutató.

Érzékelhető növekedést mutattak ki Romániában, ahol 2017-ben még az uniós átlag 70 százalékán, 2019-ben viszont már 79 százalékán állt a tényleges fogyasztási mutató.

MTI – EUROSTAT

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •