Az Eurozóna első számú közgazdásza a görög helyzetről

Pogatsa Zoltan

Miközben Magyarországon magukat liberálisnak tartó politikai csoportosulások (álliberálisok?) minden politikai alapelvüket áthágva etnikai jellegzetességekre igyekeznek visszavezetni a görög krízis okait, közben azért a valódi világban a valódi közgazdasági viták is folynak.

Na de lássuk konkrétabban, mit is mond Paul de Grauwe.

Szemügyre veszi a megszorítások öt éve alatt felgyülemlett adóssághegyet, ami a 2008-as 108%-ról 177%-ra emelkedett, ha nem számoljuk azt a körülbelül 30%/GDP-nyi adósságot, amit ráadásul már explicite elengedtek 2012-ben. (Ha bármely más, nem megszorításra alapuló gazdaságpolitika ekkora kudarcnak csak a töredékét is összehozta volna, az üzleti sajtó azonnal brutális támadást intézett volna ellene, és ellehetetlenült volna.) De a helyzet valójában még ennél is rosszabb, mert nem csak explicit adósság-elengedés volt, hanem implicit is: a görög adósságállomány lejáratát szép csöndben meghosszabbították. Így a görög államadósság átlagos lejárata ma már 16 év, ami sokkal hosszabb, mint az eurozóna többi részén. Az átstrukturálásból adódóan a görög kormánynak a jelenlegi években már csak 2.2%/GDP körül kellene évente törlesztenie, szemben a pár évvel ezelőtti 6%-al.

Ez alapján viszont de Grauwe szerint kimondhatjuk: a görög állam szolvens!

Ebből pedig életbevágóan fontos dolgok következnek szerinte:

1.) A megszorítás egész biztosan nem a megfelelő válasz.

2.) Az Európai Központi Bank kárt okoz azzal, hogy a januárban meghirdetett kötvényvásárlási programját nem terjeszti ki Görögországra, egyedüliként az Eurozónában. Ha megtenné, a görög állam olcsó forrásokhoz jutna.

3.) Az Európai Központi Bank szintén kárt okoz azzal, hogy nem fogadja el a görög bankok által birtokolt görög állampapírokat likviditási fedezetként. Gyakorlatilag ezen hozzáállása miatt kellett bezárni a görög bankokat, ezért nem jutnak hozzá a görög polgárok a saját megtakarításaikhoz, és még az sem lehetetlen, hogy bennragadt pénzük jelentős részét elvesztik majd.

Mindezt összefoglalva: az Európai Unió igen jelentős károkat okoz Görögországnak, gyakorlatilag csődbe vitte azt, és egyben veszélyezteti az Eurozóna jövőjét is.

Végezetül de Grauwe utolsó mondata intelmül: fel kell hagyni azzal a vággyal, hogy komplett nemzeteket akarunk megbüntetni!

Bővebben: PogiBLOG

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük